Τρικυμία προκάλεσε στον Πειραιά η είδηση ότι η Ρόμα και η Γιουβέντους εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης του Βασίλη Τοροσίδη. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πίστευαν ότι με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ από τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν θα επαναλαμβάνονταν το περυσινό φαινόμενο με τον ταλαντούχο Κυριάκο Παπαδόπουλο να καταλήγει στη Σάλκε, και δυσφορούν.

Επειδή όμως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης ισχύουν ακόμη και για ποδοσφαιριστές-«σημαίες», το ενδεχόμενο πώλησης του Τοροσίδη σε ομάδα που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ίδιου και της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, είναι πιθανό. Το ζητούμενο είναι αν συμφέρει τον Ολυμπιακό μια τέτοια μετακίνηση και πόσο ανταποδοτικά θα επενδύσει τα πιθανά έσοδα που θα έχει από την παραχώρηση του αρχηγού του. Σημειώνεται εδώ ότι ο «Τόρο» έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το 2013 και η ρήτρα αποδέσμευσής του είναι στα 7 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχήν ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει τον Τοροσίδη με τις σημερινές ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονται κοντά στις 500.000 ευρώ. Είναι ο παλαιότερος παίκτης στο ρόστερ της ομάδας (αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από την Ξάνθη η οποία διατηρεί το 20% των δικαιωμάτων του σε περίπτωση μεταπώλησης) και αισθάνεται αδικημένος βλέποντας ποδοσφαιριστές με μικρότερη προσφορά από τη δική του, όπως πχ. ο Ραούλ Μπράβο, να εισπράττουν εκατομμύρια.

Από τον περασμένο Μάρτιο ακούγεται ότι ο κ. Μαρινάκης θα τον καλούσε για αναπροσαρμογή συμβολαίου και αποδοχών. Το ραντεβού τους δεν ορίστηκε ακόμη. Είτε επειδή ο Ολυμπιακός δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του παίκτη για αμοιβή άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως, είτε γιατί και οι δύο πλευρές περιμένουν κάποια επικερδή πρόταση από το εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού κ. Ερνέστο Βαλβέρδε εκτιμά απεριόριστα τις φυσικές ικανότητες του Τοροσίδη. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της ΠΑΕ έχει εκθειάσει κατ’ επανάληψη το ταλέντο του αρχηγού της ομάδας και την ευκολία με την οποία ανεβοκατεβαίνει τη δεξιά πτέρυγα. Επισημαίνει όμως παράλληλα την έλλειψη πειθαρχίας στο παιχνίδι του, τονίζοντας ότι αν δεν ήταν παρορμητικός και βελτίωνε τις επιδόσεις του στον τομέα της τακτικής, θα έπαιζε ήδη σε κάποια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Για τον Τοροσίδη η αγωνιστική σεζόν που έληξε ήταν η χειρότερη με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τραυματισμοί και τιμωρίες τον άφησαν εκτός αποστολής σε 10 από τα 30 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Οι αιτίες της πτώσης του μπορούν να αναζητηθούν στο γεγονός ότι δεν ξεκουράστηκε και δεν προετοιμάστηκε σωστά κατά την περυσινή θερινή περίοδο, επειδή οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού ξεκίνησαν τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή της Εθνικής Ελλάδας από το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής.

Επιπλέον, από τον περασμένο Ιανουάριο που ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γιάννη Μανιάτη από τον Πανιώνιο, ο Τοροσίδης δεν έχει καπαρωμένη τη φανέλα με το Νο 2. Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κάποιος ότι ο 25χρονος Μανιάτης στα 5 παιχνίδια που ο Τοροσίδης ήταν τιμωρημένος λόγω της αποβολής στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, κέρδισε την εμπιστοσύνη του κ. Βαλβέρδε.

Η στατιστική υπηρεσία της Σούπερ Λίγκας κατέγραψε ότι κατά την φετινή περίοδο ο Τοροσίδης αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια, σημείωσε 3 γκολ, είχε 0 ασίστ, πραγματοποίησε 16 σουτ, είχε 16/62 γεμίσματα, έδωσε 79 πάσες, υπέπεσε σε 90 λάθη, έκανε 29 κλεψίματα, αντίκρισε 4 κίτρινες και 1 κόκκινη κάρτα.

Ο Μανιάτης σε 9 παιχνίδια με τη φανέλα του Ολυμπιακού δεν σκόραρε, μοίρασε όμως 3 ασίστ, είχε 8/25 γεμίσματα, έδωσε 47 πάσες, υπέπεσε σε 27 λάθη, έκανε 10 κλεψίματα και αντίκρισε μόνο 1 κίτρινη κάρτα.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι από το τωρινό ρόστερ του Ολυμπιακού τη θέση του δεξιού μπακ μπορούν να καλύψουν επίσης ο Γάλλος Φρανσουά Μοντέστο και ο Γιώργος Γκαλίτσιος. Εν ολίγοις μετά το Τοροσίδη δεν υπάρχει χάος…

Για τον αρχηγό του Ολυμπιακού πιθανή μετακίνησή του στην Ιταλία θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο αγωνιστικής βελτίωσης. Και αυτό επειδή σε όποια ομάδα και αν πάει, καπαρωμένη θέση στην ενδεκάδα δεν θα βρει. Στον Ολυμπιακό ο «Τόρο» μπορεί να βελτιωθεί αγωνιστικά μόνο αν ικανοποιηθεί οικονομικά και δεν επαναπαυθεί. Το ζητούμενο είναι αν η πειραϊκή ΠΑΕ σκοπεύει να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενη πώλησή του, προκειμένου να ενισχυθεί αγωνιστικά. Από την άλλη αν αποφασίσει να τον κρατήσει, δεν έχει παρά να του προσφέρει το συντομότερο κίνητρα βελτίωσης.

Πάντως στη λίστα των υποψήφιων παικτών να φορέσουν τη φανέλα της Γιουβέντους την οποία παραθέτει η «Gazzetta dello Sport» με αφορμή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της «Μεγάλης Κυρίας» από τον Αντόνιο Κόντε, δεν συγκαταλέγεται ο Τοροσίδης. Κατά την ιταλική εφημερίδα η Γιουβέντους για τη θέση του δεξιού μπακ θα αποκτήσει από τη Λάτσιο τον 27χρονο ελβετό διεθνή Στέφαν Λιχστέινερ.