Η συντηρητική υποψήφια για την προεδρία του Περού, Κέικο Φουχιμόρι, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ της σε θέματα νόμου και τάξης, προσέλαβε ως σύμβουλό της τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Ο κ. Τζουλιάνι, στον οποίο αποδίδεται η μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη χάρη στη σκληρή πολιτική αστυνόμευσης, θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα σε θέματα τρομοκρατίας και προτίθεται να βοηθήσει την περουβιανή υποψήφια στον σχεδιασμό προγραμμάτων δημόσιας ασφάλειας.

«Η παρουσία του εδώ θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις προτάσεις μας, αφού διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό καταπολέμησης της παραβατικότητας», είπε η κυρία Φουχιμόρι, υπονοώντας ότι ο πρώην δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου» θα βοηθήσει κυρίως στην εκπόνηση προγραμμάτων για την πάταξη του αστικού εγκλήματος.

Η ανακοίνωση για τη συνεργασία τους, για την οποία δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες οικονομικής φύσεως, ακολουθεί μία περίοδο κατά την οποία οι αναλυτές δήλωναν ότι η Φουχιμόρι χρειάζεται να αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος κυβέρνησε το Περού τη δεκαετία του 1990 και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.

Η συντηρητική υποψήφια διαθέτει μικρό προβάδισμα έναντι του εθνικιστή αντιπάλου της, Ογιάντα Ουμάλα, εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της 5ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Datum που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δίνει στη κυρία Φουχιμόρι ποσοστό 40,6 % έναντι 37,9% του κ. Ουμάλα.