Τμήματα του στρατού της Συρίας με τη συνοδεία αρμάτων μάχης ενίσχυσαν την Τετάρτη τον κλοιό της πολιορκίας σε δύο πόλεις, οι οποίες πρωταγωνιστούν εδώ και έξι εβδομάδες στην αιματοβαμμένη εξέγερση του λαού ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Βαριά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα του στρατού αναπτύχθηκαν την Τετάρτη γύρω από την πόλη Ραστάν, ενώ τμήματα του στρατού έστησαν σημεία ελέγχου στις συνοικίες που διαμένουν Σουνίτες στην πόλη Μπανίας. Και αυτό λίγες μόνο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές που προκάλεσε η 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υπό τη διοίκηση του αδερφού του προέδρου Ασαντ, Μαχέρ, στην πόλη Ντεράα στον Νότο, όταν άνοιξε πυρ με πολυβόλα και όλμους κατά του άοπλου πλήθους.

Οι διαδηλώσεις στη Συρία που ακολούθησαν το ντόμινο των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και στη Βόρεια Αφρική, ενώ αρχικά περιορίζονταν σε αιτήματα που είχαν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς, γρήγορα πήραν τη μορφή καθολικής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ και υπέρ της εκδημοκρατικοποίησης της χώρας.

Ο πρόεδρος Ασαντ προτίμησε να αντιδράσει σπασμωδικά με κινήσεις βίαιης καταστολής της εξέγερσης, που έχουν προκαλέσει, μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, τον θάνατο περισσοτέρων από 560 πολιτών – σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα –, αλλά και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή των αμάχων που εκφράστηκε ήδη αυτή την εβδομάδα με μια πρώτη σειρά κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του καθεστώτος να αποπροσανατολίσει το κίνημα των διαδηλωτών με τη μορφή κάποιων περιορισμένων μεταρρυθμίσεων εξόργισε ακόμη περισσότερο τις τάξεις των εξεγερμένων που επανήλθαν με το αίτημα πλέον της απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία.

«Η απόφαση του Ασαντ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατά των διαδηλωτών αποτελεί μέγιστη κλιμάκωση της βίας της καταστολής και σαφές σημάδι ότι δεν τον ενδιαφέρει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμφιλίωσης», δήλωσε αξιωματούχος αραβικής κυβέρνησης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Ασαντ που ανήκει στη μειονότητα των Αλαουϊτών κυβερνάει εδώ και 11 χρόνια τη χώρα, καθώς διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του, Χαφέζ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 έτη.

Ο πρόεδρος Ασαντ επεξέτεινε τη διείσδυση των Αλαουϊτών στις ηγετικές θέσεις του στρατού, ο οποίος πλέον ελέγχεται από Αλαουίτες αξιωματικούς και καθοδηγείται από τον αδερφό του Μπασάρ, Μαχέρ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την περασμένη Παρασκευή άντρες των μυστικών υπηρεσιών του στρατού σκότωσαν τουλάχιστον 17 διαδηλωτές στην πόλη Ραστάν, ενώ περίπου 50 τοπικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, παραιτήθηκαν έπειτα από αυτή τη σφαγή άοπλων πολιτών.

Τα τεθωρακισμένα του στρατού την Τετάρτη πήραν θέσεις γύρω και μέσα στην πόλη Ραστάν μετά την απόρριψη από τους κατοίκους της πόλης τής πρότασης του υψηλόβαθμου στην ιεραρχία στελέχους του κόμματος Μπαάθ, Σόμπχι Χαρμπ, ο οποίος πρότεινε να του παραδώσουν μερικές εκατοντάδες αντικαθεστωτικών συμπολιτών τους με αντάλλαγμα να παραμείνουν τα άρματα μάχης έξω από την πόλη τους.

Στην πόλη Μπανίας ο στρατός έστησε φυλάκια ελέγχου που διαχωρίζουν τις γειτονιές των Σουνιτών από αυτές των Αλαουϊτών, ενώ ήδη προχώρησαν προληπτικά στις συλλήψεις 10 Σουνιτών αντικαθεστωτικών προκειμένου να εκφοβίσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την Παρασκευή μετά την καθιερωμένη προσευχή δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στο καθεστώς, το οποίο με την ανάπτυξη στρατευμάτων μέσα στις πόλεις θέλει να περάσει το μήνυμα στον λαό ότι είναι αποφασισμένο για όλα.

Εφοδος του στρατού τη νύχτα στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού

Εκατοντάδες σύροι στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο τη νύχτα στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού, εισβάλλοντας σε σπίτια και προβαίνοντας σε δεκάδες συλλήψεις, δήλωσε σήμερα κάτοικος της περιοχής.

«Προτού φθάσουν εδώ, διέκοψαν τις τηλεπικοινωνίες. Δεν υπήρξε αντίσταση. Οι διαδηλώσεις στη Σάκμπα ήταν ειρηνικές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί», τόνισε η ίδια πηγή.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή στη Σάκμπα, ζητώντας την αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Επικοινωνία Aσαντ με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, από τον οποίο ζήτησε να υιοθετήσει θαρραλέα και αποφασιστικά μέτρα και να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τον Ασαντ να συνεργαστεί με την ερευνητική επιτροπή του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ «επανέλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν άμεσα η βία και οι αθρόες συλλήψεις των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, καθώς επίσης την έκκληση υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους θανάτους στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων στρατιωτικών και μελών των σωμάτων ασφαλείας» είπε ο εκπρόσωπος του Κι-μουν.

«Επίσης ζήτησε από τον πρόεδρο Ασαντ να επιτρέψει – άμεσα – στον ΟΗΕ να αποτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Συρίας, οι οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή. Επίσης, εκτίμησε ο ΓΓ του ΟΗΕ τη βούληση του προέδρου Ασαντ να μελετήσει την παροχή παρόμοιας βοήθειας για την πόλη της Ντεράα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μεταφέροντας τη διαβεβαίωση του Σύρου προέδρου ότι σύντομα τελειώνει η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στη Ντεράα.