Ένα επαναστατικό κινητό, με οθόνη λεπτή και εύκαμπτη σαν χαρτί δημιούργησαν καναδοί ειδικοί από το Human Media Lab του Πανεπιστημίου Κουίνς.

Το PaperPhone, όπως περιγράφουν, αποτελεί την εύκαμπτη έκδοση του iPhone, καθώς κάνει ότι ακριβώς και ένα κανονικό smartphone: μπορεί, δηλαδή, να αποθηκεύει μουσικά αρχεία, ψηφιακά βιβλία ή ακόμη να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις με ένα απαλό άγγιγμα στη μαλακή του επιφάνεια.

Η «ανατομία» του PaperPhone

«Πρόκειται για έναν μίνι υπολογιστή, που δίνει την αίσθηση και λειτουργεί σαν ένα κομμάτι διαδραστικού «χαρτιού», εξηγεί ο επινοητής της πρωτοποριακής τεχνολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου, δρ Ρόελ Βέρντεγκαλ. «Η διαδραστική του φύση επιτρέπει στον χρήστη να το διπλώνει, να γυρίζει την άκρη του σαν να γύριζε σελίδες, ή να γράφει επάνω στην επιφάνειά του με μια γραφίδα».

Η υπέρλεπτη οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης (E Ink) έχει μέγεθος 9,5 εκ., ενώ ο εύκαμπτος χαρακτήρας της την κάνει ιδανική για κινητά και μίνι υπολογιστές αφού μπορεί απλούστατα να προσαρμόζεται στο σχήμα της τσέπης του χρήστη.

Άμεση εφαρμογή

«Αυτό είναι το μέλλον» υπογραμμίζει ο δρ Βέρντεγκαλ. «Σε πέντε χρόνια από σήμερα, όλες οι συσκευές θα έχουν πάρει τη συγκεκριμένη μορφή».

«Το γραφείο άνευ χάρτου, είναι εδώ» συνεχίζει ο ερευνητής.«Τα πάντα θα αποθηκεύονται ψηφιακά και θα είμαστε σε θέση να τοποθετούμε τον έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω στον άλλον, σαν μια απλή στοίβα από έγγραφα επάνω στο γραφείο» περιγράφει γλαφυρά.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές νέας γενιάς σύμφωνα με τους ειδικούς θα καταναλώνουν ενέργεια μόνο όσο δέχονται το «χάδι» του χρήστη. Μόλις αυτός σταματά να αγγίζει την οθόνη, εκείνη θα περνά σε κατάσταση λειτουργικής αδράνειας.

Το φουτουριστικό PaperPhone αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο διεθνές συνέδριο Διάδρασης Ανθρώπου-Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (CHI 2011) που θα πραγματοποιηθεί στο Βανκούβερ, από τις 7 έως τις 12 Μαΐου.