Την Κυριακή 8 Μαΐου αρχίζουν τα κατά τη Σούπερ Λίγκα περιβόητα πλέι οφ. Ενας ξενόφερτος θεσμός που υιοθετήθηκε κυρίως για οικονομικούς λόγους και ο οποίος φθίνει χρόνο με τον χρόνο. Σε διάστημα δυόμισι εβδομάδων ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός Βόλου θα διεκδικήσουν το ένα εισιτήριο που οδηγεί στην γ΄ προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και τα τρία για τις προκριματικές φάσεις του Γιουρόπα Λιγκ, τα οποία θα μειωθούν σε δύο αν ο Ατρόμητος «κλέψει» το πρώτο νικώντας την ΑΕΚ στον αποψινό τελικό του Κυπέλλου.
Οι υπόλοιπες ομάδες από τις 17 Απριλίου που ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα περιμένουν την 28η Αυγούστου- όταν και θα διεξαχθεί η πρεμιέρα του επόμενου πρωταθλήματος- για να δώσουν επίσημο αγώνα. Τα πλέι οφ ήταν η καινοτομία την οποία σοφίστηκαν οι ινστρούκτορες της Σούπερ Λίγκας, υποσχόμενοι ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα βελτιώσουν την ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος, θα διευρύνουν την αξιοπιστία των συναντήσεων και θα αυξήσουν τα έσοδά τους. Το μόνο που τελικά πέτυχαν ήταν να ακυρώσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα που επί 30 αγωνιστικές παράγεται στους αγωνιστικούς χώρους, επιβραβεύοντας τις ασθενέστερες ομάδες και τιμωρώντας εκείνες που «μάτωσαν» αγωνιστικά και οικονομικά για να αποκτήσουν διαφορά 13 ή 18 βαθμών από τους αντιπάλους τους στα πλέι οφ.
Η Σούπερ Λίγκα νομοθέτησε ότι η βαθμολογική διαφορά την οποία έχει η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ομάδα του πρωταθλήματος από την πέμπτη, διαιρούμενη διά του 5, δίνει τους βαθμούς στον βαθμολογικό πίνακα με τον οποίο οι τέσσερις ομάδες ξεκινούν τα πλέι οφ και καθάρισε. Η διαφορά των 13 βαθμών που χωρίζουν τον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό Βόλου μειώθηκε σε 3, η διαφορά των 10 βαθμών που τον χωρίζουν από την ΑΕΚ σε 2 και στο τέλος όποιος αντέξει. Επί της ουσίας τα πλέι οφ ακυρώνουν τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Και χωρίς πλέι οφ ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός Βόλου θα αγωνίζονταν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μαζί με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό ο οποίος έχει εξασφαλίσει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η διαφορά είναι ότι ο Παναθηναϊκός, που στην κανονική περίοδο τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, κινδυνεύει να χάσει στα πλέι οφ το εισιτήριο για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και να το κερδίσει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός Βόλου που τελείωσε το πρωτάθλημα 13 βαθμούς πίσω του. Οι Πράσινοι εύκολα μπορούν επίσης να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αυτό θα συμβεί αν τερματίσουν στην τελευταία θέση των πλέι οφ και ο Ατρόμητος κατακτήσει μέσω του Κυπέλλου Ελλάδος το πρώτο από τα τρία εισιτήρια του Γιουρόπα Λιγκ.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πέρυσι, όταν ο Ολυμπιακός κατέλαβε την τελευταία θέση των πλέι οφ, παρ΄ ότι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε διαφορά 2 βαθμών από τον ΠΑΟΚ, 11 από την ΑΕΚ και 18 από τον Αρη. Οι Ερυθρόλευκοι αντί για τη γ΄ προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκαν στη β΄ προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ κάνοντας διακοπές μόλις 15 ημερών. Δεν έμειναν εκτός Ευρώπης επειδή το Κύπελλο κατέκτησε ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός. Εν ολίγοις η δεύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου μόνο να χάσει έχει από τη συμμετοχή της στα πλέι οφ, όταν οι άλλες τρεις ομάδες προσδοκούν μόνο οφέλη.
Η διαδικασία βλάπτει επίσης σοβαρά το ταμείο των ομάδων. Στα πλέι οφ της αγωνιστικής περιόδου 2008-2009 οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Λάρισα διέθεσαν συνολικά 198.902 εισιτήρια. Στα πλέι οφ της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010 τα εισιτήρια που πώλησαν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Αρης ήταν 167.913. Σε διάστημα ενός χρόνου υπήρξε δηλαδή απώλεια 30.989 εισιτηρίων, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η πλειονότητα των οπαδών δεν συγκινείται από τον νέο θεσμό.
Πέρυσι ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος διέθεσε κατά μέσον όρο 20.907 εισιτήρια και στα πλέι οφ μόνο 13.871. Απώλειες είχαν επίσης η ΑΕΚ, που από 13.529 εισιτήρια έπεσε στα 11.172, και ο Αρης, ο οποίος από 13.235 στην κανονική περίοδο στα πλέι οφ κατρακύλησε στα 6.653. Αντίστροφη εικόνα παρουσίασε μόνο ο ΠΑΟΚ που βαθμολογικά ήταν και ο κερδισμένος των πλέι οφ, αυξάνοντας τον μέσον όρο των εισιτηρίων του από 16.128 σε 24.275.
Τα πλέι οφ, συν τοις άλλοις, περιορίζουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε δύο – τρεις πόλεις. Στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους το οπαδικό ενδιαφέρον για τα πλέι οφ περιορίστηκε κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν όμως αντί για τις 6 αγωνιστικές των πλέι οφ με τη συμμετοχή 4 ομάδων η Σούπερ Λίγκα διηύρυνε τη βάση της δημιουργώντας ένα πρωτάθλημα των 18 ή των 20 ομάδων και των τεσσάρων επιπλέον πόλεων, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια. Σε ένα πρωτάθλημα των 18 ομάδων θα διεξάγονταν 32 περισσότερα παιχνίδια και 64 σε ένα πρωτάθλημα 20 ομάδων. Στην πρώτη περίπτωση, την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 η Σούπερ Λίγκα θα διέθετε 240.320 εισιτήρια περισσότερα (μέσος όρος ανά αγώνα 7.510 εισιτήρια Χ 32 αγώνες) και στη δεύτερη 480.640. Αντίστοιχα την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 τα επιπλέον εισιτήρια θα ήταν 241.088 και 482.176 αντίστοιχα.
Δώδεκα ομάδες επί 133 ημέρες έχουν έξοδα και μηδέν έσοδα. Για 12 από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου και η επόμενη θα αρχίσει στις 28 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι επί 133 ημέρες θα πληρώνουν συμβόλαια, Εφορία, ΙΚΑ, υπαλλήλους και συντήρηση γηπέδων χωρίς να έχουν έσοδα. Το ίδιο διάστημα οι οπαδοί τους θα παρακολουθούν από την τηλεόραση τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας τα οποία ολοκληρώνονται στις αρχές Ιουνίου και επαναρχίζουν στις αρχές Αυγούστου.
Το γεγονός ότι τα πλέι οφ προβλέπονται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Σούπερ Λίγκα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Με διευρυμένη την τηλεοπτική βάση και ένα πρωτάθλημα 20 ομάδων, η διαπραγμάτευση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα γινόταν με πολύ καλύτερους όρους.
Οι παρατεταμένες διακοπές των παικτών επηρεάζουν εξάλλου και την εθνική ομάδα.Στις αρχές κάθε Ιουνίου οι εθνικές ομάδες έχουν υποχρεώσεις για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού ή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.Ως εκ τούτου οι ποδοσφαιριστές που τις απαρτίζουν θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.Η ελληνική ομάδα στις 4 Ιουνίου υποδέχεται τη Μάλτα για την προκριματική φάση του Εuro 2012.Αν ο αντίπαλος ήταν όμως δυσκολότερος; Αν η εθνική ομάδα υποδεχόταν την Κροατία και το παιχνίδι έκρινε ποια από τις δύο σε έναν χρόνο θα αγωνιζόταν στην τελική φάση της διοργάνωσης;
Σε ποια ετοιμότητα θα βρεθούν στις αρχές Ιουνίου οι ερυθρόλευκοι διεθνείς Βασίλης Τοροσίδης και Αβραάμ Παπαδόπουλος οι οποίοι στις 17 Απριλίου τελείωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και στις 15 Μαΐου παίρνουν άδεια από τις ομάδες τους; Το γεγονός ότι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θα έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στα πλέι οφ ως τις 25 Μαΐου δεν σημαίνει ότι δεν προκύπτει πρόβλημα για την εθνική ομάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ