Η εγκληματική- όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- επιλογή της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει στη δημοσιονομική απογραφή το 2004, με εισήγηση του άλλοτε πανίσχυρου «τσάρου» της οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, διχάζει τη Νέα Δημοκρατία. Λίγα 24ωρα πριν από την παρουσίαση του επικαιροποιημένου «γαλάζιου» σχεδίου για την οικονομία, του αποκαλούμενου και «Ζάππειο ΙΙ», η αξιωματική αντιπολίτευση κλυδωνίζεται από εσωκομματικές εντάσεις λόγω της απόφασής της να αποκηρύξει την απογραφή, η οποία ευθύνεται για το γεγονός ότι επλήγη η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Οι «γαλάζιοι σκελετοί» της περιόδου 2004-2009 έχουν βγει από την ντουλάπα με ευθύνη της τωρινής ηγεσίας, και ο εμφύλιος πόλεμος καλά κρατεί για το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Καραμανλή. Παρά την εντολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να διαχωρίσει τον κ. Καραμανλή από τον κ. Αλογοσκούφη, στον οποίο χρεώνεται αποκλειστικά η επιλογή της απογραφής, η προσπάθεια δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.

Σε ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών εξελίσσεται η σφοδρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την απόφαση του προέδρου της κ. Αντ.Σαμαρά να αποκηρυχθεί δημοσίως, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, η δημοσιονομική απογραφή της κυβέρνησης του κ. Κ.Καραμανλή το 2004. Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να κρατήσειεπικοινωνιακά- αποστάσεις από τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας στην οικονομία αναζωπύρωσε εντάσεις στο νεοδημοκρατικό σύστημα μεταξύ υποστηρικτών της νυν και της προηγούμενης ηγεσίας.

Και αυτό διότι δεν είναι πειστικό το επιχείρημα της ηγετικής ομάδας περί τον κ. Σαμαρά ότι διαχωρίζεται ο κ. Καραμανλής από τον άλλοτε πανίσχυρο «τσάρο» της οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, αφού η απογραφή ήταν κεντρική πολιτική απόφαση και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Πολλοί στη ΝΔ- κυρίως «καραμανλικοί»- μιλάνε για «οργανωμένο σχέδιο» να εξουδετερωθούν μια σειρά στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στις κυβερνήσεις Καραμανλή, αλλά να μην τεθεί ευθέως στο στόχαστρο ο τέως πρωθυπουργός για να μην υπάρξει οριστική ρήξη, καθώς διαθέτει ακόμη ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση.

«Δώρο στο ΠαΣοΚ»

«Κανείς δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης.Φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο δώρο, βάλαμε και τον φιόγκο και το στείλαμε στο ΠαΣοΚ. Είναι αυτοκαταστροφικό» έλεγε προς «Το Βήμα» κεντρικό στέλεχος του «καραμανλικού» συστήματος, εκ των προσώπων της νεότερης γενιάς, ο οποίος συμπλήρωνε: «Δρυός πεσούσης,πας ανήρ ξυλεύεται».

«Πώς να πείσουμε τους ψηφοφόρους μαςόταν η απογραφή ήταν κεντρική μας επιλογή,υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα και τη στήριξε ο ίδιος ο Καραμανλής;» τόνισε τομεάρχης, ο οποίος συμπλήρωσε αναδεικνύοντας και τις αντιφάσεις του κ. Σαμαρά: «Ακόμη και επί προεδρίας του κ.Σαμαρά,τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλοςστήριξε την απογραφή.Τι άλλαξε από τότε;».

Για ορισμένα στελέχη η δημοσκοπική καθήλωση της ΝΔ, παρά τη μείωση της διαφοράς από τη ΠαΣοΚ και την πτώση του, οδήγησε τον κ. Σαμαρά στην αποκήρυξη του καραμανλικού παρελθόντος. «Επειδή δεν θέλει να προχωρήσει σε ανοικτή ρήξη με τον κ. Καραμανλή, απλά επιλέγουν από την ηγεσία να τελειώνουν πολιτικά διάφορα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον τέως πρωθυπουργό» σημείωνε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ.

Διχασμός

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ έχουν πολλά προβλήματα, στους κόλπους της ΝΔ αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση ιδιαίτερα αρνητική για τη σημερινή ηγεσία Παράλληλα επανήλθε η συζήτηση για το αν ο κ. Σαμαράς θέλει ένα πολιτικό μορατόριουμ ή επιδιώκει- έστω και με αυτόν τον τρόπο- την πλήρη αλλά σταδιακή αποκήρυξη της περιόδου 2004-2009. Ο προβληματισμός είναι διάχυτος στην ΚΟ και πολλοί βουλευτές αναζητούν γραμμή. Γιατί, όπως λένε ορισμένοι, δεν φθάνει μόνο να αποκηρύσσεις την απογραφή αλλά οφείλεις να εξοπλίσεις τους βουλευτές και τα στελέχη με επιχειρήματα γιατί ήταν καταστροφική.

Το μέχρι στιγμής δεδομένο είναι ότι καταγράφεται διχασμός στο σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Καραμανλή πλέον υποστηρίζουν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Πολλοί στην ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένουν ότι η αποκαθήλωση της οικονομικής πολιτικής της περιόδου Καραμανλή θεωρείται επιβεβλημένη. Αρκετοί εξ αυτών εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να κρατήσει πιο σαφείς αποστάσεις ώστε να αλλάξει και η στάση των ψηφοφόρων και να αρχίσει να ανακάμπτει το κόμμα.

Παρά το σιωπητήριο που έχει επιβάλει η ηγεσία της ΝΔ, μεγάλος αριθμός βουλευτών ενίσχυσε την εσωκομματική συζήτηση και οι αλλεπάλληλες αναφορές επιβεβαίωσαν αυτό που λένε πολλοί: ότι ο χρόνος που επελέγη να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα ήταν άκρως ακατάλληλος, ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι της επιλογής της ηγεσίας της ΝΔ να αποκηρύξει το παρελθόν.

«Τη στιγμή της απογραφής κάποιοι, ελάχιστοι, δημόσια διαφοροποιηθήκαμε. Σήμερα είμαστε εμείς που ενώπιον του “Ζαππείου ΙΙ” και των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΝΔ κρίνουμε σκόπιμο να σιωπήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ψυχραιμία συνιστά ο Καραμανλής

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι,σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες,ο κ.Καραμανλής αλλά,όπως έχει επισημάνει σε συνομιλητές του,ακόμη και έπειτα από αυτή την εξέλιξη δεν πρόκειται να τοποθετηθεί.Τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές και στελέχη και σε όλους όσοι του μιλούσαν για το συγκεκριμένο θέμα συνιστούσε ψυχραιμία.Ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τραβήξει το σχοινί αλλά,όπως σημείωναν όσοι μίλησαν μαζί του,και η υπομονή πολλές φορές έχει τα όριά της.

Αυτό που τον έχει δυσαρεστήσει περισσότερο είναι ότι,παρά τον διαχωρισμό που κάνει η ηγεσία της ΝΔ, ουδείς μπορεί να αποδεχθεί το επιχείρημα «άλλο Καραμανλής και άλλο Αλογοσκούφης».

Επιμένει όμως να μην υπάρξει δημόσια τοποθέτησή του αφού δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια εσωκομματική συζήτηση.Και αυτό για να μη δώσει καμία ευκαιρία στη νέα ηγεσία να τον κατηγορήσει για υπονόμευση.Ακολουθεί τελείως διαφορετική πολιτική από αυτήν του πρώην πρωθυπουργού κ.Κ.Σημίτη,ο οποίος κατά καιρούς εξέφραζε δημοσίως ενστάσεις για την πολιτική του διαδόχου του κ.Γ.Παπανδρέου. «Ο Καραμανλής δεν πέφτει στην παγίδα.Δεν θα κάνει τη χάρη σε ορισμένους να εισηγηθούν διαγραφή του και να κάνει ο κ.Σαμαράς ό,τι έκανε ο κ.Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2008διαγράφοντας τον κ.Σημίτη» σημείωνε «καραμανλικό» στέλεχος.

Πολλοί «καραμανλικοί» κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν θέλουν να ενισχύσουν την εσωστρέφεια και γι΄ αυτό επιλέγουν- όπως π.χ.ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός κ.Πρ.Παυλόπουλος- να μην τοποθετούνται δημοσίως και είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να ρίξουν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.

«Ας βράσουν στο ζουμί τους.Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη να μιλήσουμε και να βγούμε ανοικτά απέναντι.Ας περιμένουμε.Αλλά υπάρχουν και όρια» είναι μια χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε σε προ ημερών συζήτηση καραμανλικών βουλευτών.

Στο στόχαστρο και ο Σαρακατσάνος

Σε μια χρονική στιγμή που ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γ.Σουφλιάςείναι αποστασιοποιημένος και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ,αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που του εξαπέλυσε ο βουλευτής κ.Π.Καμμένος. Ο εισηγητής της ΝΔ στη συζήτηση επί της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα γερμανικά υποβρύχια επέλεξε να επιτεθεί και στον κ.Α. Τσοχατζόπουλο αλλά και στον κ.Σουφλιά προκαλώντας πολλαπλά ερωτήματα.Δεν θα επέλθει η διαφάνεια «αν δεν αποκαλύψουμε τους Βουρλούμηδες που στηρίχθηκαν από Σουφλιά,παρέμειναν από Παπακωνσταντίνου και τώρα μπήκαν στο ΔΣ του Σκάι και από υπάλληλοι των Γερμανών τώρα,ενώ διώκονται για απιστίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου,μπαίνουν στα διοικητικά συμβούλια των μέσων που εκλέγουν τους βουλευτές όλους» είπε ο κ.Καμμένος δημιουργώντας απορίες για το αν ήταν η συγκεκριμένη φράση επιλογή της ηγεσίας ή όχι.Αμέσως κορυφαία στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι δεν ήταν κεντρική απόφαση αλλά ο βουλευτής ενήργησε μόνος του και θύμιζαν το παλαιότερο μένος του κ.Καμμένου εναντίον του κ.Σουφλιά.Η επισήμανση αυτή δεν πείθει πολλούς,που θεωρούν ότι μετά τον κ.Αλογοσκούφη στο στόχαστρο της ΝΔ θα βρεθεί πολύ σύντομα ο κ.Σουφλιάς.

Αναψε εμφύλιος με τους «γαλάζιους σκελετούς»

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως παραδέχονται πολλοί βουλευτές της ΝΔ, να πείσουν για την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο που αφορά την οικονομική πολιτική της περιόδου Καραμανλή, αλλά και να διαχωρίσει τον τότε πρωθυπουργό από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη . Και αυτό διότι η απογραφή ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή με την οποία διαφώνησαν τότε ελάχιστα στελέχη, όπως, για παράδειγμα, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, ενώ αρκετοί σημερινοί σφοδροί πολέμιοί της είτε σιωπούσαν είτε υπεραμύνονταν της σχετικής απόφασης. Αν και ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε κατά καιρούς σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του διαφωνήσει με την απογραφή και το είχε πει και στον κ. Κ.Καραμανλή, εν τούτοις δεν την αποκήρυξε ποτέ δημοσίως. Πλέον, η συζήτηση επανήλθε στα λάθη και στις παραλείψεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και έδωσε την ευκαιρία στο ΠαΣοΚ να υποστηρίξει ότι «όλη η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλήβασίστηκε στην απογραφή, την οποία η ΝΔτου κ.Σαμαρά δεν καταδικάζει, αλλά εκθειάζει, αφού λέει ότι η κυβέρνηση της ΝΔχρέωσε την Ελλάδα μόλις 7 δισ.ευρώ σε 5,5χρόνια». Ξαφνικά, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τα παραποιημένα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και η αξιοπιστία της χώρας επλήγη χωρίς να έχει αποκατασταθεί από τότε, ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: τον Δεκέμβριο του 2008 οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2009 που προέβλεπε έλλειμμα στο τέλος του έτους 2%, αλλά τελικά έφθασε στο 15,4% (31,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερο).

Το αποκαλυπτικό «γαλάζιο» non paper

Μόλις δύο χρόνια μετά την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει στη δημοσιονομική απογραφή και εν μέσω της «γαλάζιας» κριτικής ότι δήθεν η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν προϊόν πολιτικής απάτης, ένα αποκαλυπτικό «non paper» τάραξε τα νερά. Το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που είχε αποσταλεί στις 13 περιφέρειες ως κείμενο εργασίας το οποίο έφερε τον τίτλο «Εθνι κό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς 2007-2013», εκθείαζε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ.Σημίτη, εν αντιθέσει με τη ΝΔ που εξαπέλυε μύδρους κατά του ΠαΣοΚ. Στο «γαλάζιο» non paper επισημαινόταν η «θεαματική ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας, η σταθεροποιητική προσπάθεια για τα δημόσια οικονομικά και η παράλληλη αντιπληθωριστική προσπάθεια που απέδωσε πολύ μεγάλη μείωση πληθωρισμού. Το πιο εντυπωσιακό σημείο όμως ήταν η αναφορά στην απογραφή, την οποία είχε σημαία της η κυβέρνηση της ΝΔ: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2003 ήταν στο 5,2% του ΑΕΠ και έφτασε στο 6,1% το 2004. Τα μεγέθη αυτά είναι αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό οφείλεται αφενός στην αλλαγή μεθοδολογίας καταγραφής του ελλείμματος,αφετέρου στις δαπάνες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» αναφέρεται στο σημείωμα που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγαν δημόσια η ηγεσία της ΝΔ και ο τότε πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ