Τον όρο «comfort food», τον εφυήραν οι αμερικανοί. Συγκεκριμένες τροφές, άρρηκτα συνδεδεμένες με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, μετατρέπονται σε λύση – καταφύγιο, παρηγορητικό φάρμακο για την κούραση, το στρες, τη ματαίωση που ενίοτε κρύβει η καθημερινότητα. Οι ειδικοί επιμένουν ότι το υποσυνείδητο παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς τις δύσκολες μέρες αναζητούμε πιάτα που παραπέμπουν σε παιδικές αναμνήσεις, ευτυχισμένες και πάντως σχετικές με αγαπημένα πρόσωπα.

Τα ζυμαρικά

Σχεδόν ταυτισμένα με το «comfort food». Πόσες φορές σε συνθήκες κούρασης, συναισθηματικής φόρτισης, ή ακόμη και ενός απλού κρυολογήματος, δεν έχετε αναζητήσει ένα πιάτο μακαρόνια με σάλτσα; Ή σε πόσες περιπτώσεις, δεν έχετε ξεσπάσει σε φρυγανισμένο ψωμί, αλειμμένο με μέλι;

Οι υδατάνθρακες ωθούν σε ευκολότερη σύνθεση σεροτονίνης (σσ: ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση δρώντας ως αντικαταθλιπτικό), από τον εγκέφαλο. Τα ζυμαρικά, όπως και οι πατάτες, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος, εμποδίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας. Στον αντίποδα, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν απλούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκόζη) προκαλεί απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το αίσθημα κούρασης.

Μαύρη σοκολάτα

Εχει πάψει να είναι μυστικό: η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το αίσθημα ευφορίας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη ενώ εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που επίσης θεωρούνται τρόπον τινά αντικαταθλιπτικά.

Το μυστικό της γαλοπούλας

Το γνωρίζουν λίγοι αλλά είναι αληθές. Τα πουλερικά, ιδίως η γαλοπούλα, έχουν περίπου την ίδια δράση με αυτή της μαύρης σοκολάτας, καθώς περιέχουν και αυτά τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση.

Οι ξηροί καρποί

Περιέχουν μαγνήσιο, το μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα, «απωθώντας» τα όποια διεγερτικά ερεθίσματα. Ερευνες έχουν δείξει ότι σε προχωρημένες ηλικίες μειώνεται η περιεκτικότητα διάφορων οργάνων του σώματος σε μαγνήσιο, στοιχείο που καθιστά τους ξηρούς καρπούς ακόμη πιο πολύτιμους στην καθημερινή διατροφή. Η έλλειψή του μπορεί να ευθύνεται επίσης στο στρες, το οποίο αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού ως προς το συγκεκριμένο μέταλλο, με αποτέλεσμα αίσθημα εκνευρισμού. Καρύδια με μέλι, φυστίκια, ηλιόσποροι γίνονται βάλσαμο, ικανά να σας χαλαρώσουν και να σας στείλουν στην αγκαλιά του Μορφέα.

Τα μυρωδικά

Βασιλικός και δάφνη, δεντρολίβανο και θυμάρι, δυόσμος, φασκόμηλο ή ρίγανη. Αρωματίστε τις σαλάτες, τα ζυμαρικά, το κρέας, και θα δείτε διαφορά στη διάθεσή σας.