«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ούτε να μεταφερθούν προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% ΦΠΑ στο 23%». Στη δέσμευση αυτή προχώρησε χθες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Αντ1 αναφορικά με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξασφάλισης επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 λόγω των αποκλίσεων που παρουσιάζουν τα έσοδα και το αυξημένο έλλειμμα κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα το 2011.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σαν αυτές που έγιναν το 2010, ούτε πρόκειται να πάμε σε αύξηση φορολογικών συντελεστών ή σε αύξηση του ΦΠΑ, όπως συνήθως γίνετα»ι. Μάλιστα ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο σενάριο που θέλει να αυξάνεται ο ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 23% και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση σε κανέναν συντελεστή (χαμηλό, υψηλό, νησιά κτλ.). Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι κατά τον κύριο Κουσελά να πραγματοποιηθεί ανελέητο χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά και μάλιστα από το 2011 και όχι το 2012 όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές όπως δίνονται σήμερα, ανεξάρτητα από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε προσεκτικά και με ευαισθησία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες αδικίες, γιατί έχουν την ίδια μεταχείριση πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, με πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες. Πρέπει να υπάρχει η κοινωνική αποτελεσματικότητα στα χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να στηρίζονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια και κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας και πολίτες οι οποίοι είναι στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα».