Πολλοί το κατατάσσουν λανθασμένα στις παθήσεις. Το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι παρά άθροισμα συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα, που προκαλούνται από λανθασμένες θέσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Πόνος, δυσκαμψία, πονοκέφαλοι, ζάλη, πόνοι στους ώμους και τα χέρια, αδυναμία, μούδιασμα, μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω άκρα, είναι τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα, με βασικότερη αιτία τη συνεχή κακή στάση του αυχένα_ π.χ. λόγω εργασίας (δουλειά γραφείου με υπολογιστή).
Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μάριος Τάτσης προτείνει ασκήσεις για την ανακούφιση του προβλήματος, και δίνει συμβουλές ως προς την εργονομία του χώρου.
Η καρέκλα σας θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν στο γραφείο με τους ώμους χαλαρούς προς τα κάτω. Τα γόνατα, να σχηματίζουν ορθή γωνία. Μετακινήστε την πλάτη της καρέκλας έτσι ώστε να στηρίζει και να εφαρμόζει ακριβώς στην πλάτη σας.
Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση 50 με 70 εκ, περίπου όσο το μήκος του χεριού σας. Η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η πρώτη γραμμή του υπολογιστή να είναι 10 με 15 εκ κάτω από το ύψος του ματιού σας.
Κρατήστε το ποντίκι με τέτοιο τρόπο ώστε ο καρπός σας να είναι σε ουδέτερη θέση, δηλαδή ούτε πολύ λυγισμένος – ούτε πολύ τεντωμένος, απολύτως ευθυγραμμισμένος με τον αγκώνα σας.
Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο σε μία μέση θέση με τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους.
Ποτέ μη στηρίζετε το ακουστικό του τηλεφώνου ανάμεσα στον ώμο και τον αυχένα.