Ο κ. Παπουτσής έχει προτείνει, όπως είπε, στις ευρωπαϊκές αρχές, ο χαρακτήρας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων να αλλάξει, περιλαμβάνοντας όχι μόνο την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης αλλά επίσης τη διακρίβωση της προέλευσης των παράνομων μεταναστών, που εισέρχονται στην χώρα και την επαναπροώθησή τους.

Κατά την συνάντηση που προηγήθηκε οι τρεις υπουργοί συνυπέγραψαν συμφωνία διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση από κοινού της δράσης των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση των βουλγαρικών αρχών ασφαλείας και της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού και ηλεκτρονικού της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκονται και εξέχοντα μέλη της βουλγαρικής κοινωνίας με κοινούς κακοποιούς και από τις δύο χώρες.

Ο κ. Παπουτσής και ο κ. Τσβετάνοφ απέστειλαν, εν τω μεταξύ, κοινή επιστολή στον τούρκο ομόλογό τους, προτείνοντάς του να δημιουργηθεί ένα κοινό «κέντρο επαφής», όπως το χαρτακτήρισαν, στο Τριεθνές του Εβρου, ώστε οι τρεις χώρες να κάνουν από κοινού περιπολίες στην περιοχή των ελληνο – τουρκο – βουλγαρικών συνόρων.

Επίσης ανανεώθηκε η συνεργασία ελληνικής και βουλγαρικής αστυνομίας για την πραγματοποίηση ελέγχων από κοινού στα τουριστικά θέρετρα, η οποία δοκιμάστηκε με επιτυχία τη χειμερινή περίοδο στο Σαντάνσκι, όπου ταξιδεύουν καθημερινά χιλιάδες ελληνες από τη Βόρεια Ελλάδα. Το καλοκαίρι οι βούλγαροι αστυνομικοί θα συνοδεύουν κλιμάκια ελλήνων συναδέλφων τους στις παραλίες της Χαλκιδικής και άλλα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία προτιμούν οι βούλγαροι τουρίστες.