Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πολλά είδη ψαριών της Μεσογείου έκρουσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία εκδίδει τον Κόκκινο Κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η υπεραλίευση, η μόλυνση, η απώλεια των φυσικών τους ενδιαιτημάτων και η κλιματική αλλαγή απειλούν με εξαφάνιση 43 είδη θαλάσσιας ζωής μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

Στο σύνολο τους 15 είδη έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία υψίστου κινδύνου, με τους πληθυσμούς τους να διατρέχουν άμεσο ενδεχόμενο αφανισμού. Από αυτά, τα 14 είναι σαλάχια και καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων και των τριών ρινών που απαντώνται στην περιοχή. Τα υπόλοιπα είδη θεωρούνται απειλούμενα ή ευάλωτα σε μείωση των πληθυσμών τους και περιλαμβάνουν χελώνες, δελφίνια, λαβράκια, ροφούς, την κοινή μουρούνα, αλλά και τον σπάνιο κιτρινόπτερο τόνο που τόσο εκτιμάται στην Ιαπωνία.

Η χρήση τεχνικών ψαρέματος, όπως η απαγορευμένη χρήση παρασυρόμενων διχτυών που πιάνουν όλα τα ψάρια μιας περιοχή, ευθύνονται κατά βάση για την εξαφάνιση ψαριών που δεν τρώγονται, όπως σαλάχια, καρχαρίες, δελφίνια, καθώς και μικρές φάλαινες, χελώνες και πουλιά.

Σε παράλληλη έρευνα βρέθηκε ότι οι γόπες των τσιγάρων που καταλήγουν στη θάλασσα επηρεάζουν σημαντικά τα ψάρια καθώς αποβάλλουν τοξικά χημικά. Μετά τις γόπες, εκείνα που επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή είναι οι κόλλες και τα άλατα που βρίσκονται στο χαρτί.