Ενα γοητευτικό μείγμα έρωτα και πατριωτισμού είναι η «Κρητικοπούλα». Η κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα – κορυφαίου συνθέτη της Επτανησιακής Σχολής από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται εφέτος 150 χρόνια – παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τετάρτη στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Η όπερα, η οποία αναφέρεται στην απελευθέρωση της Κρήτης από τους Ενετούς, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (στις 20.30).

Η πρεμιέρα της «Κρητικοπούλας» δόθηκε τον Μάρτιο του 1916 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών από το «Γ΄Ελληνικό Μελόδραμα». Σύμφωνα με την υπόθεση, η κοντέσα βοηθά με θέρμη τους επαναστάτες καθώς έχει αγαπήσει έναν από αυτούς, τον Παύλο. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, φιλιά, τραγούδια και «Χριστός Ανέστη», η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει τη δική της Ανάσταση και οι δύο εραστές την ένωσή τους.

Το αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα (1861-1917) με αφορμή την εφετινή επέτειο αποτελεί έναν από τους δύο θεματικούς άξονες των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών του 2011 (ο άλλος είναι οι Ελληνες συνθέτες που συνεργάστηκαν με το Λύκειον των Ελληνίδων που συμπληρώνει έναν αιώνα λειτουργίας).

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Σαμάρας μαθήτευσε, αρχικά, δίπλα στον επίσης κερκυραίο Σ. Ξύνδα κι αργότερα γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε στο Παρίσι κι αργότερα μετακόμισε στην Ιταλία όπου άρχισε τη συνθετική του καριέρα. Μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν, μεταξύ άλλων, το ανέβασμα της όπεράς του «Φλόρα Μιράμπιλις» στη Σκάλα του Μιλάνου με πρωταγωνίστρια την Εμα Καλβέ. Ωστόσο, ο συνθέτης ποτέ δεν αποξενώθηκε από την Ελλάδα η οποία παρακολουθούσε την άνοδο του με θαυμασμό.

Το 1896 ο Σαμάρας επέστρεψε για ένα διάστημα στη χώρα μας οπότε και συνέθεσε τον «Υμνο των Ολυμπιακών Αγώνων» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Αποκορύφωμα της δημιουργικής του καριέρας ήταν το ανέβασμα της τρίπρακτης όπερας «Ρέα» το 1908 στη Φλωρεντία: συνθέτες όπως ο Πουτσίνι και ο Μασκάνι συνεχάρησαν τον Σαμάρα ως ομότιμό τους. Το 1911 ο Σαμάρας εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα όπου υπήρξε η σκέψη να γίνει διευθυντής του Ωδείου Αθηνών αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε. Λόγω και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εγκλωβίστηκε οριστικά στην Ελλάδα όπου αναγκάστηκε να στραφεί, για βιοποριστικούς λόγους, σε ελαφρότερα είδη όπως η οπερέτα.

Στην «Κρητικοπούλα» που θα δούμε στο Μέγαρο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αρετής ερμηνεύει η υψίφωνος Κάτια Πάσχου ενώ μεταξύ άλλων εμφανίζονται η Λουκία Σπανάκη, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης.Την ΚΟΑ διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.