Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα λάβει τις επόμενες ημέρες τις τελικές αποφάσεις για το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκρατικοποίηση στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε ήδη στον πρωθυπουργό (τον οποίο συνάντησε και την Τρίτη) την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου για τις δυο εταιρείες ύστερα από συνεννόηση με το αρμόδιο Γραμματέα κ. Γ. Χριστοδουλάκη.

Παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις που επικρατούν στη αγορά για τις συμμετοχές του Δημοσίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο το σχέδιο πώλησης επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom, υπό το βάρος και των πιέσεων της τρόικας.

H εισήγηση είναι να διατεθεί στους Γερμανούς το 10% των μετοχών σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%. Εκτιμάται ότι Δημόσιο θα μπορέσει να 400 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι πιο σύνθετο, με δεδομένες τις πιέσεις της τρόικας για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων και την ισχυρή συνδικαλιστική αντίσταση από την οργάνωση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία απειλεί με «πόλεμο» αν επιχειρηθεί πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι 51%, επομένως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEH είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα με δεδομένη τη πάγια θέση της κυβέρνησης για δημόσιο έλεγχο των υποδομών στρατηγικής σημασίας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη έχει εκφράσει ανοιχτά τη θέση της υπέρ διατήρησης της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 51%. Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε, κατά πληροφορίες, την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και όχι την πώληση πακέτου μετοχών.