«Βροχή» αντιρρήσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη όπου αναρτήθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας. «Ερχονται τη δυσκολότερη περίοδο για την κοινωνία μας. Αφορούν τους αυτόχθονες μικρο-μεσοεισοδηματίες της Πεντέλης, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τη λειτουργία ενός κράτους το οποίο κατόρθωσε, για δικούς του λόγους, να εντάξει στο σχέδιο πόλης πλαγιές και λυκορέμματα του Πεντελικού που με τους χάρτες αυτούς νομιμοποιούν την παρανομία τους ακόμα μια φορά και άφησε εκτός σχεδίου τις κεντρικές πλατείες της πόλης και τους πατροπαράδοτους οικισμούς, περιοχές κατοικημένες και δομημένες με άδειες από το 1934», λέει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης.

Στην Παλαιά Πεντέλη η μισή κεντρική πλατεία και ο μισός οικισμός Γκορτζέζα, χαρακτηρίζονται αναδασωτέες εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για τουλάχιστον 1.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι «αν λειτουργούσε σωστά το κράτος θα ήταν νόμιμοι. Ολοι αυτοί θα υποβάλλουν αντιρρήσεις».

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, το Κτηματολόγιο έκρινε με βάση τους χάρτες του 1945 και τότε η περιοχή αποτυπώνεται ως δασική. «Μα το 1945 δασική έκταση ήταν και η Εκάλη, η Δροσιά, το Χαλάνδρι. Οταν έχεις μια πόλη με φως, νερό, τηλέφωνα, υποδομές τι θα γίνει. Εδώ και χρόνια φωνάζω ότι πρέπει να υπογράψουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πώς να φρενάρεις τον κόσμο;», αναρωτιέται ο κ. Στεργίου.

Πάντως, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Ν. Μπόκαρης, στην Πεντέλη υπάρχει μια διανομή του υπουργείου Γεωργίας, του 1955, το οποίο μοίρασε εκτάσεις σε κατοίκους της περιοχής για οικιστικούς σκοπούς. «Οι εκτάσεις αυτές, σύμφωνα με την τότε απόφαση, έχουν θέση ρυμοτομικού σχεδίου. Ηρθε όμως το 1999 ο δήμαρχος, και διατηρώντας τα διανεμημένα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε τέσσερις θέσεις της περιοχής (Νταού, Αγία Τριάδα, Γκορτζέζα, Γκουρμπάς) προχωρά σε επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο «έπεσε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2009. Με την 4523 απόφασή του έκρινε έγκυρη μόνο τη διανομή του 1955. Γι΄ αυτό ο νέος Δασικός Χάρτης της περιοχής διατηρεί μόνο τις διανομές του 1955», εξηγεί ο κ. Μπόκαρης.

Χαρακτηριστικό πάντως των αντιδράσεων είναι ότι το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Καταστήματος Πεντέλης ο δήμαρχος Πεντέλης και οι δημότες της περιοχής συζητούσαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Δύσκολα θα κατεδαφιστούν
Γενικότερα, όσον αφορά τα κτήρια που, βάσει των νέων χαρτών, βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι δύσκολα θα κατεδαφιστούν καθώς μόνο στην Αττική μπορεί να ξεπερνούν και τα 150.000. Μια σκέψη είναι να επιβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Για όσα όμως έχουν χτιστεί μέσα σε δασικές περιοχές με ευθύνη του κράτους (βλέπε Αγιος Στέφανος και Ανοιξη) θα εξεταστούν ξεχωριστά, με μεγαλύτερη επιείκεια.

Οικισμοί ολόκληροι έχουν χτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις με νόμιμες οικοδομικές άδειες. Εκ των υστέρων οι αποφάσεις των αρμοδίων αρχών βάσει των οποίων εκδίδονταν οι άδειες κρίνονταν ως μη νόμιμες και συνακόλουθα οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στον «αέρα».

Με την έκδοση όλων των δασικών χαρτών θα σταματήσουν τέτοιες παλινωδίες. Κι αυτό διότι πλέον θα οριοθετούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της χώρας κατά ενιαίο, νομικά ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Ετσι, πολίτες και επενδυτές θα γνωρίζουν τον χαρακτήρα της έκτασης για την οποία ενδιαφέρονται και δεν θα βρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οποιος θα θελήσει να αγοράσει ένα οικόπεδο δεν θα έχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί για χρόνια σε ατελείωτες διαδικασίες πράξεων χαρακτηρισμού οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μία δεκαετία.