Χιλιάδες άτομα έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό από το 2006, αφότου ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν κήρυξε τον πόλεμο στα καρτέλ των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού (CNDH), τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δηλωθεί η εξαφάνιση 5.397 ατόμων, αριθμός που προέκυψε μετά από την επαλήθευση των στοιχείων που είχαν κάνει τόσο οι συγγενείς των θυμάτων όσο και οι κρατικές αρχές. Από αυτούς που έχουν δηλώσει «εξαφανισμένοι ή απόντες», οι 3.457 είναι άντρες, οι 1.885 γυναίκες, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις υπόλοιπες 55 περιπτώσεις.

Σχετική μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει το ενδεχόμενο στην εξαφάνιση ορισμένων από αυτών να έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Από την πλευρά της, η CNDH δήλωσε ότι διερευνά τις αιτίες πίσω από αυτές τις εξαφανίσεις και διευκρίνισε ότι ο παραπάνω αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που έχουν πέσει θύματα απαγωγής για λύτρα, καθώς και οικονομικούς μετανάστες από το ίδιο το Μεξικό και γενικότερα την Κεντρική Αμερική η τύχη των οποίων αγνοείται.

Τα στοιχεία περί αγνοούμενων στο Μεξικό δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Επιβεβλημένες ή τις Αθέλητες Εξαφανίσεις δήλωσε ότι είχε λάβει εκθέσεις για πολλές περιπτώσεις εξαφανίσεων που φέρονται να πραγματοποίησαν ορισμένοι από τους 50.000 μεξικανούς στρατιώτες του οποίους έχει επιστρατεύσει ο Καλδερόν στον πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο τμήμα του ΟΗΕ ζήτησε από τον μεξικανό πρόεδρο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό σε επιχειρήσεις εναντίον των βαρόνων των ναρκωτικών. Ο Καλντερόν προχώρησε στην χρήση του στρατού για να μειώσει τις επιθέσεις πολλές φορές ακραίας βίας από πλευράς των καρτέλ, κατά τις οποίες περισσότερα από 34.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.