Τούνελ στα βάθη της ΓηςΟμάδα επιστημόνων από τη Βρετανία και τη Γαλλία οργανώνει μια προσπάθεια διάτρησης του υπεδάφους της Γης φτάνοντας στα πιο μεγάλα βάθη που έχει προσεγγίσει ποτέ ο άνθρωπος.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να σκάψουν σε βάθος 8 χιλιομέτρων κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα δημιουργώντας ένα μικρό τούνελ μέσα από το οποίο θα ανεβάσουν στην επιφάνεια δείγματα του μανδύα του πλανήτη. Αν επιτευχθεί η «εξόρυξη» δειγμάτων από αυτό το βάθος, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους τέτοιο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία της Γης. Οι ερευνητές ευελπιστούν επίσης να συλλέξουν στοιχεία για μια ζώνη του υπεδάφους που είναι γνωστή ως ζώνη Μοχορόβισιτς ή ζώνη Μoho. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα στρώμα που βρίσκεται στη βάση του φλοιού της Γης και η μελέτη του είναι πιθανό να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τους μηχανισμούς πρόκλησης των σεισμών.
Η απόδραση των κοραλλιών
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα κοράλλια, θέλοντας να προστατευτούν από τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της θερμοκρασίας που τα καταστρέφει, έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τις βορειότερες περιοχές του πλανήτη για να προστατευτούν. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών γύρω από τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 2,4 βαθμούς τη χειμερινή περίοδο.
Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι τέσσερα από τα είδη των κοραλλιών που μελετούσαν άρχισαν σταδιακά και όσο αυξανόταν η θερμοκρασία των υδάτων γύρω από την Ιαπωνία να… μεταναστεύουν. Αν και επρόκειτο για τροπικά είδη κοραλλιών, κανένα από αυτά δεν κινήθηκε προς τον Νότο αλλά όλα πήγαν βόρεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κοράλλια μετακινούνται έως και κατά 14 χιλιόμετρα ετησίως.
Αφροδισιακά ο κρόκος και το τζίνσενγκ
Εάν επιθυμείτε να τονώσετε την ερωτική ζωή σας, προσθέστε σαφράν (στα ελληνικά, κρόκο) και τζίνσενγκ στη διατροφή σας.
Αυτό συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ στο Οντάριο, οι οποίοι προχώρησαν σε επιστημονική ανασκόπηση των φυσικών αφροδισιακών η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Food Research Ιnternational». Το σαφράν παράγεται από το άνθος του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Crocus sativus.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σαφράν, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή αλλά και στην ινδική κουζίνα. Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα, η κατανάλωση της οποίας (κυρίως σε μορφή συμπληρωμάτων) έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και της φυσικής κατάστασης.
Τεχνητά φύλλα «φωτοσυνθέτουν» ενέργεια
Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα «τεχνητό φύλλο» που μιμείται τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φύλλα των δέντρων. Η συσκευή, ελπίζουν, θα αξιοποιεί τη λιακάδα πιο αποτελεσματικά από τα σημερινά φωτοβολταϊκά συστήματα.
«Εδώ και δεκαετίες, η ανάπτυξη ενός πρακτικού τεχνητού φύλλου είναι ένα από τα “Ιερά Δισκοπότηρα” της επιστήμης.
Εμείς πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε» υπερηφανεύεται ο καθηγητής Ντάνιελ Νοσέρα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Στη σημερινή του μορφή, το τεχνητό φύλλο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποδοτικό, ανέφεραν οι ερευνητές. Η συσκευή του ΜΙΤ, μικρή και λεπτή σαν τραπουλόχαρτο, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Επίσκεψη σε αστεροειδή το 2025
Παράλληλα με τις προετοιμασίες για μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, όπως έγινε γνωστό η ΝΑSΑ σχεδιάζει να στείλει κοσμοναύτες και σε αστεροειδή. Οι επιτελείς της ΝΑSΑ θέλουν το 2025 αστροναύτες να πατήσουν το έδαφος ενός αστεροειδούς και να συλλέξουν δείγματα. Η μελέτη και η ανάλυση του εδάφους αναμένεται να δώσει στους επιστήμονες πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος. Θα επιλεγεί ένας αστεροειδής με μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός μεγάλου κτιρίου και οι αστροναύτες θα τον πλησιάσουν όταν αυτός θα βρίσκεται σε απόσταση πέντε εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Πρόκειται για απόσταση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι αστροναύτες θα ταξιδέψουν για τρεις μήνες μέχρι να συναντήσουν τον αστεροειδή, θα παραμείνουν πέντε μέρες σε αυτόν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Γη.
Φρουτο-κίνητα
Τα πιο «πράσινα» αυτοκίνητα στον κόσμο φιλοδοξεί να κατασκευάσει ερευνητική ομάδα από τη Βραζιλία. Οι ερευνητές αναπτύσσουν εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, κατάλληλα για την παραγωγή αυτοκινήτων (αμαξώματα, εξαρτήματα, τμήματα κινητήρα κ.ά.) που αποτελούνται κατά 100% από φυσικά υλικά και πιο συγκεκριμένα από φρούτα! Τα υλικά δημιουργίας των οχημάτων συνίστανται κυρίως σε επεξεργασμένες ίνες μπανάνας και ανανά και, σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα στους επόμενους 24 μήνες προβλέπεται να παρουσιαστεί το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευασμένο από αυτά τα υλικά.
Υποστηρίζουν ότι τα φυτικά πλαστικά έχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας και αντοχής στη ζέστη και στο νερό από τα συμβατικά πλαστικά ενώ επίσης λερώνονται πιο δύσκολα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ