«Το σύστημα για τη διάσωση (bail-out) όσων χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι λανθασμένο. Και το ευρώ είναι το λάθος νόμισμα για την Ελλάδα, διότι είναι πολύ σκληρό και πλήττει την ανταγωνιστικότητα» λέει ευθαρσώς στο «Βήμα» ο κ. Σόινι. «Οι αιματηρές περικοπές των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα θα πυροδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις.Αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας είναι ότι διασώζονται οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, όχι ο ελληνικός λαός» προσθέτει- με μια ελαφρά δόση λαϊκισμού. Και συνεχίζει: «Μας είπαν ότι η διάσωση θα σταματήσει στην Ελλάδα. Συνέχισε όμως στην Ιρλανδία και μάλλον θα περιλάβει και την Πορτογαλία». Ποια λύση όμως προτείνει εκείνος; «Κατ΄ αρχάςοι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Και δυστυχώςη Ελλάδα πρέπει να παραδεχθεί ότι θα πτωχεύσει. Πέρυσιβρέθηκα στη χώρα σας.Πείστηκα ότι η πτώχευση είναι η μόνη λύση. Οσο καθυστερείτόσο το χειρότερο» τονίζει. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης; «Θα σημάνει ακόμη περισσότερο συγκεντρωτισμό.Πριν από αυτόνείχαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και πρώτοι το παραβίασαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι.Τώραπου έχουμε κρίσηθέλουν περισσότερη Ευρώπη. Μαπερισσότερη Ευρώπη ίσον περισσότερη κρίση» συμπεραίνει.
Το κόμμα του κ. Σόινι, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής και κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες με κασκόλ της λονδρέζικης ομάδας Μίλγουολ, κάνει θραύση στις δημοσκοπήσεις. Σε μια από τις τελευταίες έρευνες για λογαριασμό της εφημερίδας «Ηelsingin Sanomat» οι Αληθινοί Φινλανδοί λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% και έρχονται δεύτεροι, πίσω μόνο από το Κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι το κόμμα έχει καταφέρει να διευρύνει την απήχησή του πέραν της υπαίθρου και πλέον προσελκύει ψηφοφόρους από όλες τις πλευρές. Εχει μεν υιοθετήσει μια σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, αλλά είναι ο έντονος ευρωσκεπτικισμός και η αντίθεση στην οικονομική διάσωση των «ανεύθυνων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου» που αποτελούν τα μεγάλα τους όπλα στον διεμβολισμό των άλλων παρατάξεων.
Η άνοδος του κ. Σόινι έχει προκαλέσει σύγχυση στα υπόλοιπα κόμματα. Το Κεντρώο Κόμμα της σημερινής πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, που παραδοσιακά ήταν ισχυρό στην ύπαιθρο, χάνει έδαφος. Ακόμη και οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα που πρωτοστάτησε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Φινλανδίας, εμφανίζονται να κρατούν αποστάσεις από την αυξημένη συμμετοχή του Ελσίνκι στον μηχανισμό.
Υπάρχει επίσης και το καυτό ερώτημα αν κάποιο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεργαστεί με τους Αληθινούς Φινλανδούς εφόσον έρθουν πρώτοι στις εκλογές. Προς το παρόν δεν αποκλείουν επισήμως τίποτα. Το ίδιο και ο κ. Σόινι. «Πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα. Θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση» λέει με νόημα.

Θέλει να έρθει ακόμη και πρώτος

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν αυξήσει τόσο πολύ την απήχησή τους; «Στη Φινλανδία ο διάλογος για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα στην ευρωζώνη δεν ήταν επαρκής» λέει στο «Βήμα» η Πίριο Αουβίνεν, πολιτική συντάκτρια της Κρατικής Τηλεόρασης της Φινλανδίας (ΥLΕ). «Επιπλέον», εξηγεί, «τα τρία μεγάλα κόμματα μιλούν σχεδόν την ίδια ακριβώς “φιλοευρωπαϊκή” γλώσσα». Αυτό άφησε ανοιχτό το πεδίο στον «χαρισματικό και πολιτικά πανέξυπνο Τίμο Σόινι,που προσφάτως δήλωσε ότι στόχος του είναι το κόμμα του να έρθει πρώτο».
«Πρέπει να ξέρετε ότι οι συμπατριώτες μου δεν μισούν την Ελλάδα.Είναι η λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος που τους ενοχλεί και το οποίο επέτρεψε σε χώρες όπως η δική σας να παραπλανήσουν την ΕΕ παρέχοντας ψευδή στατιστικά στοιχεία» προσθέτει η κυρία Αουβίνεν.Αυτό από μια άποψη αφύπνισε τους Φινλανδούς,οι οποίοι ασχολούνται πλέον περισσότερο με την πολιτική. «Πιστεύω»,λέει,«ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι αυτή τη φορά πολύ υψηλότερη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ