Ειδικό γκαλά προς τιμήν του γάλλου ηθοποιού Ζαν Πολ Μπελμοντό θα γίνει την Τρίτη 17 Μαίου κατά την διάρκεια του επερχόμενου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών.

Το «ασχημόπαπο» του γαλλικού κινηματογράφου όπως ήταν κάποτε το παρατσούκλι του Μπελμοντό θα δώσει το παρόν στην εκδήλωση σύμφωνα με ανακοίνωση του φεστιβάλ που θα προβάλλει το ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του, «Belmondo itinerraire..» των Βενσάν Περό, Τζεφ Νομενέκ.

«Χωρίς αμφιβολία όλη η πανοπλία της γαλλικής υποκριτικής, με επικεφαλείς τους φίλους του Μπεμπέλ από την εποχή του Conservatoire θα θελήσουν να ανεβούν τα κόκκινα σκαλιά της αίθουσας Λιμιέρ μαζί του» είπαν στην ανακοίνωσή τους οι Ζιλ Ζακόμπ και και Τιερί Φρεμό (πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού αντιστοίχως).

Οσο παράξενο και αν φανεί, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, πρωταγωνιστής εμβληματικών ταινιών του γαλλικού κινηματογράφου («Ο τυχοδιώκτης του Ρίο», «Ο τρελός Πιερό», «Με κομμένη την ανάσα», «Ο χαφιές») δεν έχει τιμηθεί όσο θα έπρεπε.

Πρωταγωνιστής του κινηματογράφου από την δεκαετία του 1950, ο Μπελμοντό βρέθηκε στο πλευρό σκηνοθετών του λαϊκού, εμπορικού κινηματογράφους όπως ο Φιλίπ ντε Μπροκά, ο Ζεράρ Ουρί, ο Ανρί Βερνέιγ και ο Ζαν Ντερέ αλλά στην δεκαετία του ’60 κατάφερε να γίνει στάτους και τον αβάν γκαρντ ποιοτικό κινηματογράφο του γαλλικού Νέου Κύματος, σε ταινίες των Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό και Ζαν Πιέρ Μελβίλ.