Από το Νίκο Στεφάνου έως τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, κι από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο έως το Χρόνη Μπότσογλου. Τριάντα εννέα καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα των Φίλων των ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και προσέφεραν πρωτότυπα έργα τους προκειμένου να διεξαχθεί μια έκθεση και μια δημοπρασία σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής που να ενισχύσει το έργο των Αρχείων.

Ένα έργο θεματοφύλακα αλλά και κέντρου έρευνας σχετιζόμενης με τις αρχειακές συλλογές που, ωστόσο, απειλείται από τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα και τη διακοπή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Στην υποστήριξη των ΑΣΚΙ, ως εκ τούτου, που επιχειρούν να διατηρήσουν τη μνήμη αλλά και την ιστορία των κινημάτων του 20ου αιώνα έσπευσαν πολλοί γνωστοί έλληνες καλλιτέχνες. Αποτέλεσμα, η έκθεση που θα διαρκέσει από Τετάρτη 6 έως Σάββατο 9 Απριλίου και η δημοπρασία που προγραμματίζεται για τις 9 Απριλίου (ώρα 19.00) στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

«Η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή, γεγονός που όχι μόνο μας συγκινεί και μας δίνει κουράγιο, αλλά αποτελεί δείγμα αδιάψευστο της ευαισθησίας των καλλιτεχνών για θεσμούς όπως τα ΑΣΚΙ», αναφέρουν στον κατάλογο της έκθεσης συνεργάτες των Αρχείων σημειώνοντας ότι η ιδέα έγινε πραγματικότητα χάρη στους καλλιτέχνες αλλά και σε όσους συνέδραμαν για να διοργανωθεί η εκδήλωση.

Σήμερα τα Αρχεία συγκεντρώνουν περισσότερα από 4.500.00 έγγραφα, τεκμήρια για την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Τα ΑΣΚΙ κατέχουν ακόμα αρχεία συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, φωτογραφικά αρχεία, προκηρύξεις, ενώ στα ΑΣΚΙ στεγάζεται βιβλιοθήκη που υπερβαίνει τους 30.000 τίτλους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων τους, η συντήρηση, ταξινόμηση και καταλογογράφηση των τεκμηρίων αποσκοπούσε από την ίδρυσή τους το 1992 με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού, στην κοινή τους χρήση.

Στην απειλή του περιορισμού των δραστηριοτήτων τους λόγω οικονομικών δυσχερειών, οι άνθρωποι των ΑΣΚΙ απαντούν δυναμικά με τη συγκεκριμένα πρωτοβουλία.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, η Ειρήνη Κανά, ο Γιώργος Λαζόγκας, ο Γιάννης Μαγκανάρης, ο Δημήτρης Μεράτζας, η ΄Αννα Φιλίνη, ο Σταύρος Χατζηιωάννου είναι επίσης μεταξύ των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κέλευσμα των ΑΣΚΙ, έργα των οποίων θα συναντήσει κανείς στην έκθεση.


Συμβολή Τριάντα Εννέα Καλλιτεχνών για τα ΑΣΚΙ
6-9 Απριλίου 2011
Πνεματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων
(Ακαδημίας 50)