Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν σήμερα έξω από την ισχύουσα ζώνη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανάγκασε την οικολογική οργάνωση Greenpeace να καλέσει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης.

Η περιβαλλοντική οργάνωση επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου, «τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να απαιτείται η εκκένωση σε μεγαλύτερη ακτίνα», αναφέρει η Greenpeace.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν ήδη εκκενώσει την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, συμβουλεύοντας τους κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων να μένουν μέσα στα σπίτια τους.

Εντωμεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας, η πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα μοιάζει να έχει μπει ήδη σε καθεστώς «αργής ανάκαμψης» από τις ζημίες που υπέστη αυτόν το μήνα από τον σεισμό και το τσουνάμι.

«Ωστόσο, η μακρόχρονη ψύξη των αντιδραστήρων και των δεξαμενών είναι σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και δεν έχει επαρκώς αποκατασταθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Πίτερ Λάιονς του γραφείου πυρηνικής ενέργειας του υπουργείου.