Η προμήθεια σκύλων περιπολίας και η τοποθέτηση θερμικών καμερών σε διάφορα σημεία στο έδαφος είναι δύο από τις προτάσεις που μελετώνται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη θωράκιση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πόροι για την αγορά των σκύλων και των σταθερών καμερών θα προέλθουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και αρμόδιοι αξιωματικοί διευκρίνιζαν ότι η προμήθεια θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται πως θερμικές κάμερες για την ανίχνευση ανθρώπων που επιχειρούν να διέλθουν τα σύνορα κατά τις νυχτερινές ώρες θα τοποθετηθούν και στον φράχτη που πρόκειται να στηθεί στον Εβρο ενώ κινητές υπάρχουν ήδη στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για περιπολίες.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος ενημερώθηκε μάλιστα για τις υπερσύγχρονες συσκευές παρατήρησης κοντινών αποστάσεων υψηλής ευκρίνειας που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες λόγω των γεγονότων στη Λιβύη, οι περιπολίες της δύναμης της Frontex επεκτάθηκαν από το βόρειο Αιγαίο ως τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης όπου ήδη βρίσκονται σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού.

Πάντως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, δεν έχει υπάρξει μεταναστευτικό κύμα από χώρες της βόρειας Αφρικής μετά τα τελευταία γεγονότα.