Εκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας να ανοίξει διάλογο με τους διαδηλωτές και να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Ντεραά. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δέκα νεκρούς, αλλά νεώτερες αναφορές ανεβάζουν σε 25 τα θύματα.

«Καλούμε τη Συρία να ακούσει τις εκκλήσεις για διάλογο και δημοκρατία. Μία μεγάλη αλλαγή είναι σε εξέλιξη. Επί πολλά έτη, η πολιτική της Γαλλίας στον Αραβικό κόσμο στόχευε στη σταθερότητα. Σήμερα αυτή η πολιτική ορίζει να ακούσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Και αυτό αφορά και τη Συρία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Γαλλία έχει επανειλημμένως καταδικάσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και έχει ζητήσει τόσο τη διεξαγωγή έρευνας για τις δολοφονίες διαδηλωτών όσο και την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί.

Οι σχέσεις Γαλλίας-Συρίας δοκιμάστηκαν το 2005, μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και την έκθεση του ΟΗΕ ότι εμπλέκονταν οι συριακές και οι λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας -κάτι που η Δαμασκός αρνείται. Από το 2008, το Παρίσι προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Από την έναρξη των ταραχών, την περασμένη Παρασκευή, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι. Βασικά αιτήματα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι οι πολιτικές ελευθερίες και η πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς.

Χθες, Τετάρτη, ξέσπασαν νέες αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Ντεραά. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το θάνατο έξι συμπολιτών τους την περασμένη εβδομάδα, δέχθηκαν τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου δέκα νεκρούς. Ωστόσο, υπάλληλος στο νοσοκομείο της πόλης Ντεραά δήλωσε στο Reuters πως την Τετάρτη μεταφέρθηκαν εκεί οι σοροί 25 ανθρώπων. «Τις παραλάβαμε στις πέντε το απόγευμα. Όλες έφεραν τραύματα από σφαίρες», δήλωσε ο ίδιος.