Ενα βήμα πριν από την… τρόικα βρίσκεται η Πορτογαλία, καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες αντιμετωπίζει σήμερα μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης που ανατρέπει άρδην τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 και παράλληλα εισάγει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ο Σόκρατες ξεκαθάρισε ότι αν το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό καταψηφίσουν το Πρόγραμμα, όπως έχουν προαναγγείλει, θα προκηρύξει εκλογές. Το πισωγύρισμα που θα φέρει η πολιτική κρίση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

Μπροστά στην προοπτική αυτή το spread απόδοσης του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου συγκριτικά με την απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού εκτινάχθηκε κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, στις 423 μονάδες βάσης. Στο κενό φαίνεται να πέφτει η χείρα βοηθείας που παρέσχε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος δήλωσε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι «η Πορτογαλία έχει λάβει κάποια δυναμικά μέτρα για να αναδιοργανώσει τα δημόσια οικονομικά της» και εν πάση περιπτώσει «δεν είναι γραμμένο σε κάποια στήλη του Μωϋσή ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει δανειακή βοήθεια από τους εταίρους».

Η συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει το απόγευμα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, αντιδρά στα νέα μέτρα που εξήγγειλε στις 11 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος που προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ μηνιαίως και περαιτέρω περικοπές στις φοροαπαλλαγές και αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 4,5% του πορτογαλικού ΑΕΠ την επόμενη τριετία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και επίτευξης των στόχων για το έλλειμμα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Λισαβόνας και Βρυξελλών. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προέρχεται από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας – το οποίο βεβαίως παρά τον τίτλο του ασπάζεται τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού και όχι της Σοσιαλδημοκρατίας.