Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης Μιζουράτα, της τελευταίας μεγάλης πόλης που διατηρούν υπό τον έλεγχο τους οι αντάρτες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σφυροκοπούν αδιακρίτως κτίρια και πολίτες, τόσο με το πυροβολικό όσο και με ελεύθερους σκοπευτές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης, τα αθώα θύματα είναι δεκάδες, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλά παιδιά. Σε μία περίπτωσης ένα τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα άνοιξε πυρ εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης πολιτών, με αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι τόσοι πολλοί που να είναι αδύνατον να μεταφερθούν στο τοπικό νοσοκομείο.

Σε μία άλλη περίπτωση, οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν οβίδα σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τη ζώνη των συγκρούσεων και να βγει από την πόλη, με αποτέλεσμα να διαμελίσει τέσσερα μικρά παιδιά. Οι γονείς τους διασώθηκαν μόνο και μόνο για να καταρρεύσουν από το σοκ.

«Η κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο είναι καταστροφική. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εξαντλημένοι πέρα από κάθε ανθρώπινη ικανότητα και ορισμένοι δεν μπορούν καν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του λόγω των τανκς και των ελεύθερων σκοπευτών.», είπε ο Αϊμάν Αμπουσάχμα, γιατρός στο κεντρικό νοσοκομείο της Μιζράτα, όπου λόγω έλλειψης κρεβατιών, οι γιατροί αναγκάζονται να αφαιρούν σφαίρες και να φροντίζουν βαριά τραυματισμένους ασθενείς στους διαδρόμους.

Ούτε οι αντάρτες ούτε τα στρατεύματα του Καντάφι φαίνεται πως έχουν αρκετή δύναμη για να κρατήσουν πόλεις όπως η Μιζράτα ή η Ατζαμπίγια, πόλη που επίσης πεδίο σφοδρών μαχών. Εδώ όμως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων μπορούν να έχουν περιορισμένη ισχύ για να σταματήσουν την συνεχιζόμενη αιματοχυσία. Η ανάμιξη ενόπλων και πολιτών σε αστικές περιοχές δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες να πληγούν τόσο εκείνοι που είναι στόχος όσο και οι πολίτες που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατευτούν.

Παρόλα αυτά, οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να πλήττουν τις αντιαεροπορικές άμυνες του Καντάφι, επεκτείνοντας περισσότερο την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Συνολικά 161 πύραυλοι Τόμαχοκ έχουν εκτοξευτεί εναντίον κυβερνητικών στόχων, σε μια επιχείρηση που μέχρι στιγμής φαίνεται να στέφεται με επιτυχία.
Παρόλα αυτά, καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετείχαν σήμερα στις αποστολές κατά χερσαίων στόχων στη Λιβύη, δεν έριξαν βόμβες καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλούσαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο υποπτέραρχος Τομ Λόσον, ο υπαρχηγός της Καναδικής Αεροπορίας, είπε ότι δύο καναδικά αεροσκάφη CF18 είχαν αναλάβει να επιτεθούν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, μαζί με άλλα αεροπλάνα των συμμαχικών δυνάμεων.

«Φτάνοντας στην περιοχή του στόχου, το πλήρωμα αντελήφθη ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για παράπλευρες απώλειες», είπε. Για το λόγο αυτό, επέστρεψαν στη βάση τους χωρίς να ολοκληρώσουν την αποστολή. Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή των καναδικών αεροσκαφών στη Λιβύη, αλλά η πρώτη που τους ζητήθηκε να πλήξουν συγκεκριμένο στόχο.

Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες, εν μέσω εκρήξεων, ακούστηκαν απόψε και στην Τρίπολη, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και αμέσως μετά άρχισαν να βάλουν τα αντιαεροπορικά. Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.