Να απενεργοποιήσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, να σβήσουμε τα φώτα και να σταματήσουμε κάθε είδους κατανάλωση ενέργειας μας καλούν οι διοργανωτές της φετινής «Ώρας της γης». Το ερχόμενο Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα κατεβάσουν τους διακόπτες τους για μία ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της προστασίας του πλανήτη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η «Ώρα της γης» διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε διεθνές επίπεδο και η χώρα μας ανήκει παραδοσιακά στους πρωτοπόρους σε επίπεδα συμμετοχής, ενώ το 2010, η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στις 126 χώρες που έσβησαν τα φώτα.

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθώς και εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες, συμβάλλοντας στην άσκηση πίεσης στη διεθνή κοινότητα για υπογραφή νέων ρυθμιστικών πλαισίων αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά αμελητέα στη χώρα μας. Χάρη στην «Ώρα της γης» τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην Ελλάδα μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MWatt ανά έτος. Αυτό μεταφράζεται σε 500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στην κίνηση περισσότερων 70.000 αυτοκινήτων για μία ώρα!

«Ξεπεράστε τους εαυτούς σας»

Φέτος οι διοργανωτές τοποθετούν τον πήχη ακόμα ψηλότερα, καλώντας τους συμμετέχοντες να «ξεπεράσουν τους εαυτούς τους» και να κρατήσουν τους διακόπτες κλειστούς για… περισσότερο από μία ώρα. «Οι περισσότεροι Έλληνες είναι πλέον ενημερωμένοι για τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό που ζητούμε από τους πολίτες είναι να μην περιοριστούν στη συμβολική πράξη της μίας ώρας, αλλά να επιλέξουν μία συγκεκριμένη δράση και να την ακολουθήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλώνει προς το «Βήμα online» ο κ. Γιώργος Βελλίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας «WWF Ελλάς» η οποία είναι η διοργανώτρια οργάνωση της ελληνικής «Ώρας της Γης».

«Οι μικρές καθημερινές παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν στις μεγάλες αλλαγές. Ο πολίτης που αποφασίζει να παίρνει το μετρό ή το τραμ αντί για το αυτοκίνητο, ο επιχειρηματίας που επιλέγει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, ο οικογενειάρχης που αποφασίζει να ενισχύσει τη μόνωση του σπιτιού του, όλοι συμβάλλουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, εξοικονομώντας όχι μόνο ενέργεια αλλά και χρήμα», προσθέτει ο κ. Βελλίδης.

Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, έχει ήδη δώσει εντολή σε όλους τους εργασιακούς χώρους της επιχείρησης να κλείσουν τα φώτα εξωτερικών και εσωτερικών χώρων (εκτός εκείνων που συνδέονται με την απρόσκοπτη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης), να απενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μέσω τερματισμού, να κλείσουν οι οθόνες, οι κλιματιστικές συσκευές, καθώς και κάθε άλλη ενεργοβόρος συσκευή.

Προστατεύστε το περιβάλλον και την τσέπη σας

1. Σβήνετε τα φώτα που δε χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο

Διότι… ένα αναμμένο φως 60W ξεχασμένο για 2,5 ώρες την ημέρα σας στοιχίζει περίπου €5,5/χρόνο.

2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσο χρόνο ζωής 10 φορές περισσότερο)

Διότι… αν αντικαταστήσετε μια κοινή λάμπα των 60W με μια λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης των 11W, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αξίας 30 ευρώ και να αποτρέψετε την έκλυση περίπου 280 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

3. To χειμώνα ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας κοντά στους
20°C, ενώ το καλοκαίρι όχι χαμηλότερα από τους 27°C. Aν έχετε αυτόνομη θέρμανση μειώστε κατά 1°C τη θερμοκρασία του θερμοστάτη

Διότι… για κάθε επιπλέον βαθμό θερμοκρασίας, σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια –συνεπώς και περισσότερα χρήματα.

4. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχει την κατάλληλη ισχύ (BTU).

Διότι… εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ενεργειακής απόδοσης Α αντί για G, εξοικονομείτε έως και €25/χρόνο.

5. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνά σας με ηλιακό.

Διότι… ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση
ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, θα αποφεύγετε την έκλυση 1,14 τόνων CO2 κάθε χρόνο.

6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

Διότι… σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του
σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία.

7. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε
τακτικά απόψυξη.
Διότι… ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Με συχνή απόψυξη μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και €10/χρόνο

8. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας στο πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλύνετε τα ρούχα σας σε ώρες μη-αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.

Διότι… με τα νέα πλυντήρια τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 40°C όσο και στους 60°C. Δοκιμάστε το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία
κι εξοικονομήστε 35% ενέργεια. Η χρήση νυχτερινού ρεύματος θα μειώσει σημαντικά το λογαριασμό σας.

9. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.

Διότι… ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α καταναλώνει το 60% της ενέργειας που καταναλώνει ένα ψυγείο κατηγορίας C ή D. Οι συσκευές κατηγορίας Α είναι πιο ακριβές αλλά η ενέργεια που εξοικονομούν κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, υπερκαλύπτει το κόστος αγοράς.

10. Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις ηλεκτρικές συσκευές.

Διότι… οι συσκευές όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν
να καταναλώνουν ρεύμα. Αν όλοι οι Έλληνες έκλειναν τις συσκευές
τους θα εξοικονομούσαν έως €30 το χρόνο και ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί όπως η Λέσβος.