Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, ανακυρήχθηκε νικητής στον τελικό του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Αστοχίες της εξέλιξης

Το θέμα που παρουσίασε ο Ισίδωρος αφορούσε στις «δαρβινικές αστοχίες» και στα τρία μόλις λεπτά που είχε στη διάθεσή του (όπως και όλοι οι συνδιαγωνιζόμενοι) πέτυχε να εξηγήσει στο κοινό αυτό το δύσκολο θέμα. Πώς; Λέγοντας πως θα μας πει μερικά πράγματα για τον εαυτό του, και χρησιμοποιώντας ως βοηθήματα, ένα κουτάκι αναψυκτικού λάιτ, και ένα φακελάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένα προφυλακτικό, ο Ισίδωρος μας έδωσε τρία παραδείγματα δαρβινικών αστοχιών: το σεξ, την λήψη σακχάρων και το μητρικό ένστικτο.

Η εξέλιξη εξασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους συνδέοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές με την ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από αυτές. Αλλά τα «εξελικτικά κόλπα» δεν πετυχαίνουν πάντα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ισίδωρος: «Η εξέλιξη μου λέει «Ισίδωρε κάνε σεξ», «Ισίδωρε κάνε σεξ», «Ισίδωρε κάνε σεξ» για να εξασφαλίσει την ύπαρξη απογόνων, αλλά οι απόγονοι καταλήγουν στο γνωστό σακουλάκι. Αντίστοιχα, η εξέλιξη με οδηγεί προς τη λήψη σακχαρούχων τροφών για ταχεία παραγωγή ενέργειας. Αλλά τα αναψυκτικά τύπου λάιτ, μου δίνουν την ευχαρίστηση χωρίς τις θερμίδες. Τέλος, η τρίτη δραβινική αστοχία είναι η αιτία που είμαι σήμερα εδώ. Το μητρικό ένστικτο έλεγε στη μητέρα μου «αγάπησε το παιδί σου», «αγάπησε το παιδί σου», «αγάπησε το παιδί σου». Αλλά εγώ είμαι υιοθετημένος και η μητέρα μου με αγάπησε χωρίς να είμαι το βιολογικό της παιδί».

Πλούσιο βιογραφικό

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ο Ισίδωρος είπε: «Από μικρός έπαιζα με Lego και φυσικά αποφάσισα να σπουδάσω Μηχανολόγος Μηχανικός για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τις κατασκευές. Στην Πάτρα που σπούδασα, ήμουν πρόεδρος του “At last, catch the Road Runner!” club ως συμπαράσταση στον συνάδελφό μου μηχανολόγο της Warner Bros Κογιότ και τις φοβερές κατασκευές της ACME. Όπως κάθε επιχειρηματίας της πληροφορικής που σέβεται τον εαυτό του (Bill Gates, Larry Ellison, Steve Jobs, Michael Dell κλπ), παράτησα τις σπουδές μου ως τελειόφοιτος και ίδρυσα μαζί με 4 συμφοιτητές μου από το πολυτεχνείο την SiEBEN (που δίνει καινοτόμες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών), στην οποία και εργάζομαι τα τελευταία 11 χρόνια. Πλέον, παράλληλα με τη δουλειά μου, έχω αποκτήσει δύο νέους πνευματικούς εραστές: την μελέτη της επιστήμης (θεωρητική φυσική, φιλοσοφία μαθηματικών, βιολογία, αστρονομία κλπ), αλλά και την τεχνολογία, που στην πραγματικότητα αποτελεί την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης, και πολλές φορές φαντάζει στα μάτια μου με μαγεία».

Ο Ισίδωρος, ο οποίος τιμήθηκε και με το βραβείο του κοινού, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή τελικό του FameLab που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επιστημονικού Φεστιβάλ του Cheltenham στη Βρετανία στις αρχές Ιουνίου. Εκεί θα έχει να ανταγωνιστεί τους εκπροσώπους της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχοσλοβακίας, της Αιγύπτου, της Γερμανίας, του Χογκ Κογκ, του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Βρετανίας και της Λιβύης.