Ως τις 17/4
ΘΕΑΤΡΟ
«Σύλβια & Τεντ»
Με τη Μαρία Ζορμπά στον ρόλο της Σύλβια Πλαθ,παρουσιάζεται το έργο «Σύλβια & Τεντ» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ασπας Τομπούλη.Το κείμενο είναι βασισμένο στα αυτοβιογραφικά ποιήματα του Τεντ Χιουζ,τα οποία δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τον θάνατό του,το 1998. Σκηνογραφία: Κλερ Μπρέισγουελ.Στον ρόλο του συγγραφέα,ο Νέστορας Κοψιδάς.Πρεμιέρα το Σάββατο,στο θέατρο Οlvio,στις 21.15.Παραστάσεις κάθε Πέμπτη – Παρασκευή- Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 20.30.Ως τις 17 Απριλίου.

Στις 21 & 22/3
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Παπάνο στο Μέγαρο
Ο διάσημος αρχιμουσικός Αντόνιο Παπάνο διευθύνει τις δύο συναυλίες της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Στις 21/3 το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Βέρντι,Λιστ και Μάλερ,ενώ στις 22/3 θα παρουσιαστούν έργα Ροσίνι, Ραχμάνινοφ και Ρεσπίγκι.Σολίστ,ο πιανίστας Μπορίς Μπερεζόφσκι.Οι συναυλίες εντάσσονται στις εκδηλώσεις για την 20ετία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

ΘΕΑΤΡΟ
Νέο έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ
Το τελευταίο θεατρικό έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Drunk enough to Say Ι Love you?» παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+, Χ) στο Από Μηχανής Θέατρο. Μέσα από την ερωτική ιστορία του Σαμ και του Γκάι το έργο παρακολουθεί την πορεία της σχέσης από την έλξη και τον θαυμασμό στην απέχθεια και το μίσος, ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν την αγάπη με νέους όρους. Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα και μετάφραση Αντώνη Γαλέου. Παίζουν: Γιώργος Ντούσης και Ενκε Φεζολάρι.

«Η γυναίκα του Γκόρκι»
Το έργο της Ελενας Πέγκα «Η γυναίκα του Γκόρκι» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως και καταπιάνεται με τη ζωή μιας νέας γυναίκας, η οποία από τα Βαλκάνια βρέθηκε στο Λος Αντζελες, όπου αποκομμένη από την πατρίδα της ζει αυτοεξόριστη. Με στόχο να φέρει κοντά δύο κόσμους, το έργο συνδυάζει το χιούμορ με τον ρεαλισμό. Παίζουν: Χρύσα Καψούλη, Βιολέττα Γύρα, Τάσος Πυργιέρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιάννης Παναγόπουλος. Στον Κινητήρα, κάθε Κυριακή (18.30) και κάθε Δευτέρα (21.15).

«Ερως ο λυσιμελής»
Ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Ερως ο λυσιμελής» οργανώνει η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Απαγγέλλουν: Ρένα Βενιέρη, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασίλης Οικονόμου και Ζωή Φυτούση. Τραγουδά επίσης η Λόρνα. Αύριο, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Καμίγ στο Μεταξουργείο
Η Λυδία Φωτοπούλου υποδύεται τη γαλλίδα γλύπτρια Καμίγ Κλοντέλ στην παράσταση «Το κύμα της τρέλας» που σκηνοθετεί ο Στέλιος Κρασανάκης. Βασισμένος στην αλληλογραφία της Κλοντέλ με τον Ροντέν και τον αδελφό της Πολ Κλοντέλ, ο μονόλογος αυτός παρακολουθεί τη διαδρομή της από τα δημιουργικά χρόνια της νιότης ως την ώριμη ηλικία και τον εγκλεισμό της σε άσυλο, για τριάντα χρόνια, ως τον θάνατό της. Σκηνογραφία Ντόρα Λελούδα, βίντεο Χρήστος Δήμας, ήχοι Σπύρος Αραβοσιτάς. Πρεμιέρα την Τρίτη στις 21.00 στο θέατρο Μεταξουργείο.

«Διαμάντια και μπλουζ»
Η Νόρα Κατσέλη υποδύεται την Αννα, την ηρωίδα στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Διαμάντια και μπλουζ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πρεμιέρα την Τετάρτη, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός- Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Παίζουν επίσης οι Βασίλης Ευταξόπουλος, Θάλεια Σκαρλάτου, Σοφία Μιχαήλ, Γιάννης Ράμμος κ.ά.

Αναγνωστάκη και στην Αθήνα
«Αϊ λοβ γιου» είναι ο τίτλος του έργου που συγκεντρώνει αποσπάσματα από έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, καθώς και τον μονόλογο «ουρανός κατακόκκινος», τα οποία ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παντελάκη. Σε συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη η παράσταση έχει τη μορφή ενός αφιερώματος στην ελληνίδα συγγραφέα. Στη μουσική θεατρική σκηνή «Αθηναΐς». Πρεμιέρα την Τετάρτη, στις 21.00-και κάθε Τετάρτη βράδυ.

Σαίξπηρ από τον Στούρουα
«Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ ο Γεωργιανός Ρόμπερτ Στούρουα, με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τη Δήμητρα Ματσούκα στους ρόλους του Πετρούκιου και της Κατερίνας. Η διασκευή και η σκηνική προσαρμογή είναι του σκηνοθέτη, μαζί με τον Γρηγόρη Καραντινάκη-ο τελευταίος υπογράφει και την απόδοση στα ελληνικά. Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών -πρεμιέρα την Παρασκευή στις 21.00.

Σαίξπηρ από τον Στούρουα
Τις περιπέτειες μιας παράστασης περιγράφει η κωμωδία «Αβγά μύγας… σε ιστό αράχνης» που ανεβαίνει από την ομάδα Νonsense στο θέατρο Ακης Δαβής- πρώην Αλκμήνη. Σε κείμενο της Ζωρζίνας Τζουμάκα και της Ιουλίας Ριζοπούλου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Πρεμιέρα αύριο και παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Από τις Ράγες στο Νixon
Αυτοσχεδιασμών συνέχεια με την παράσταση «Αυτοσχεδιάζοντας στο Νixon» που μεταφέρεται από τις ράγες στη σκηνή του χώρου στην οδό Αγησιλάου στον Κεραμεικό. Σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Ευδόκιμου Τσολακίδη. Από απόψε και ως τις 19 Απριλίου κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Προς τιμήν του Θεοδωράκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης θα παραβρεθεί στις 25/3, ημέρα της Εθνικής Επετείου, στη συναυλία που διοργανώνεται προς τιμήν του, στο Ηράκλειο Κρήτης (Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου στη Βιομηχανική Περιοχή- Δύο Αοράκια). Τραγουδούν οι Μαρία Φαραντούρη και Πέτρος Πανδής. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα του συνθέτη: «Canto General», «Μυθιστόρημα», «Μαουτχάουζεν» και «Ενας Ομηρος», θεατρικό έργο του ιρλανδού συγγραφέα Βrendan Βehan, εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, που εξυμνεί την ελευθερία και καταγγέλλει τα τραγικά αδιέξοδα του πολέμου.

Η τζαζ πλευρά της Δάρρα
Η Φωτεινή Δάρρα εμφανίζεται στο τζαζ κλαμπ Ηalf Νote (Τριβωνιανού 17, Μετς) ως τις 24 Μαρτίου παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «Τhe jazz side of the moon». Από τον Cole Ρorter, τη Sarah Vaughan, την Εlla Fitzerald και την Βillie Ηoliday μέχρι τον Frank Sinatra, την Εtta James και την Julie London, η Φωτεινή Δάρρα αποκαλύπτει την jazz πλευρά της.

«Πάστα Φλώρα» στο Γκάζι
Λίγες ημέρες πριν από την παρθενική του live εμφάνιση στο Βερολίνο, o Μonsieur Μinimal κάνει «test drive» την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο ΤΟRΑ Κ 44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι). Εμφανίζεται με υλικό από το πρόσφατο album του «Πάστα Φλώρα», νέα κομμάτια από τα επερχόμενα releases του, αλλά και με όλα τα τραγούδια απο το debut album Lollipop.

ΞΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Μπίλι Κόμπαμ στο Μέγαρο
Ο Μπίλι Κόμπαμ, ένας από τους καλύτερους ντράμερ στη διεθνή μουσική σκηνή, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στο νέο του CD με τίτλο «Ρalindrome». Πρόκειται για ένα CDπου περιέχει διασκευές σε μουσικές τις οποίες ο Κόμπαμ έχει γράψει εδώ και 30 χρόνια. Η συναυλία του θα δοθεί στις 23/3, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Πληροφορίες- εισιτήρια στο τηλ.: 210 7282.333

ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Για την πράσινη ενέργεια
«Πράσινη, Αποδοτική και Βιώσιμη- Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία» είναι ο τίτλος του συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus. Θα συμμετάσχουν σημαντικοί έλληνες και ξένοι ομιλητές. Ωρα έναρξης: 17.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 15.30
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ