Με το θέμα της ιθαγένειας, που αφορά κυρίως στους εποίκους, ασχολήθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι υπήρξαν διαφορετικές θέσεις ενώ είπε ότι ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα στους συμβούλους τους.

Για το ζήτημα αυτό ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει προτείνει την παραμονή 50.000 εποίκων για λόγους ανθρωπιστικούς, ενώ ο Ντερβίς Ερογλου επιμένει ότι όσοι έχουν πάρει τη λεγόμενη «ιθαγένεια του ψευδοκράτους» πρέπει να θεωρηθούν Κύπριοι και να παραμείνουν μετά τη λύση.

Ακόμη, σε ερώτημα για ενδεχόμενη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, με τους ηγέτες των κοινοτήτων, ο κ.Ντάουνερ απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη Μαρτίου θα συζητήσει τηλεφωνικώς και με τους δύο ηγέτες για την πορεία των συνομιλιών μετά τη συνάντηση της Γενεύης τον περασμένο Ιανουάριο και θα αποφασισθεί αν κρίνεται αναγκαία νέα συνάντησή τους τον Απρίλιο.

Η συνάντηση της Παρασκευής ήταν η εκατοστή στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008. Οι περισσότερες συναντήσεις είχαν γίνει με τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2010.

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαρτίου και σε αυτή θα συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της ιθαγένειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την εκτίμηση ότι μια αποτυχία της παρούσας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού θα είχε τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και όλους τους Κυπρίους διατύπωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε ομιλία του σε συνέδριο που οργανώνει για την Κύπρο στη Λευκωσία το περιοδικό «Economist».

«Σε όσους θέλουν να δουν αυτές τις συνομιλίες να οδηγούνται σε αποτυχία θα τους έλεγα να προσέχουν το τι εύχονται και να διερωτηθούν ποιες θα είναι οι συνέπειες, ενώ για όσους είναι υπέρ της επιτυχούς κατάληξης θα έλεγα ότι είναι πιθανόν», είπε ο κ. Ντάουνερ.

Όπως διευκρίνισε, έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στις συνομιλίες, όμως για σημαντικά θέματα, όπως το περιουσιακό, υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι στο θέμα της διακυβέρνησης έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση, όπως έχει υπάρξει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία σε ότι αφορά θέματα ΕΕ και οικονομίας. Σε ότι αφορά το περιουσιακό, το χαρακτήρισε «δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα», ενώ δύσκολο κεφάλαιο, όπως είπε, είναι και αυτό που αφορά τους έποικους, όσους έχουν αποκτήσει τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους.