Ρωσική θρησκευτική μουσική, έργα σημαντικών ρώσων συνθετών αλλά και δημοφιλή λαϊκά τραγούδια από τη χώρα τους παρουσιάζουν στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα μέλη της Ορθόδοξης Χορωδίας Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης.

Το εν λόγω σύνολο ιδρύθηκε το 1993 από τον αρχιμουσικό Βαντίμ Αφανάσιεφ – ο οποίος διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή – με σκοπό την αναβίωση αλλά και τη συνέχεια της παράδοσης της Χορωδίας των Διακόνων που είχε ιδρυθεί από τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό τον 15ο αιώνα.

Η σύνθεση της χορωδίας είναι τέτοια ώστε να εγγυάται τον αυθεντικά ρωσικό τόνο. Ολα τα μέλη του συνόλου έχουν περάσει από αυστηρή διαδικασία επιλογής και, πέρα από τις σπουδές τους, έχουν σημαντική σκηνική εμπειρία τόσο στην όπερα όσο και σε συναυλίες.

Διατηρώντας, παράλληλα, και τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Προστασίας και Ανάπτυξης της Παραδοσιακής Ορθόδοξης Χορωδιακής Μουσικής, ο Βαντίμ Αφανάσιεφ θεωρεί σημαντικό τον συνδυασμό της έντονης εκφραστικότητας της σύγχρονης ερμηνείας με τη διατήρηση της αυστηρής φόρμας της ρωσικής χορωδιακής παράδοσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του μοναδικού στο είδος του και, ως εκ τούτου, ταξιδεύει συχνά εκτός συνόρων δίνοντας συναυλίες με το κύρος του αυθεντικού.