Το μυστικό του κοτόπουλου με τον γυμνό λαιμό (churkey ή turken όπως αποκαλείται στα αγγλικά καθώς αποτελεί τον συνδυασμό των λέξεων chicken και turkey, κοινώς κοτο-γαλόπουλο ή γαλο-κοτόπουλο…), έφεραν στο φως ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι ειδικοί λένε ότι το παράξενο πτηνό το οποίο έχει λαιμό γαλοπούλας και σώμα κοτόπουλου, απέκτησε τη συγκεκριμένη εμφάνιση εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης, το αποτέλεσμα της οποίας ενισχύθηκε από μια ουσία που προέρχεται από τη βιταμίνη Α και παράγεται γύρω από τον λαιμό του πουλιού.

Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, της ΒΜΡ12, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη φτερών γύρω από τον λαιμό του πτηνού. Έτσι το συγκεκριμένο είδος έχει …φαλακρό λαιμό.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα DNA από κοτόπουλα με γυμνό λαιμό στο Μεξικό, τη Γαλλία και την Ουγγαρία. Διερεύνησαν επίσης δείγματα δέρματος από έμβρυα «γυμνών» κοτόπουλων με χρήση πολύπλοκων μαθηματικών μοντέλων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS» μπορούν να βοηθήσουν την πτηνοτροφία σε χώρες όπου επικρατεί πολλή ζέστη. Και αυτό διότι τα κοτόπουλα με τον γυμνό λαιμό εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα η μελέτη θα ρίξει φως σε εξελικτικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία πουλιών με γυμνό λαιμό όπως οι γύπες.