Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο σε διαφορετικό σημείο από εκείνο του σεισμού – γίγαντα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς φωτιές ξεσπούν η μια μετά την άλλη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα.

Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει εσπευσμένα λίγες ώρες πριν υπό το φόβο έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα εγκατέλειψαν το σημείο, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

Ο Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας του κινδύνου να εκτεθούν σε ραδιενέργεια. Είμαστε σε επιφυλακή» είπε νωρίτερα.

Την Τετάρτη ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4. Η τηλεόραση της Ιαπωνίας αναμετέδωσε πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.

Αργότερα, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Ωστόσο, καπνός άρχισε να βγαίνει και από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

Το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού

Η Ιαπωνία είναι ετοιμη να ζητήσει τη βοήθεια τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη», πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan» μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το «Ronald Reagan» χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα Tετάρτη ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.



Εγκλεισμός στο σπίτι

Τα επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν διαρρεύσει από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης Φουκουσίμα μετά τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής και το ενδεχόμενο τήξης των ραδιενεργών τους πυρήνων, έχουν αναγκάσει την ιαπωνική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν όσο και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους πολίτες για την πιθανότητα περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας και ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.

Ήδη, περίπου 70.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίμαχο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ 140.000 ακόμη άτομα παραμένουν στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου της βορειοανατολικής ακτής της χώρας. Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Χιροάκι Κατσούμα, η απόφαση πάρθηκε διότι υπάρχουν φόβοι τα ραδιενεργά σωματίδια που εκλύονται από τους αντιδραστήρες να εισέλθουν στις καμπίνες των διερχόμενων αεροσκαφών. Η απαγόρευση πτήσεων παρόλα αυτά δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται.


Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες από το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας



Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.