Παρά τις ενστάσεις και την επιφυλακτικότητα των 27 Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν στην εφαρμογή της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο παραμένει ως πιθανότητα με σκοπό να αποτραπεί ο Μουαμάρ Καντάφι από τον βομβαρδισμό των θέσεων των ανταρτών.

«Σιγά σιγά σφίγγουμε τη θηλιά γύρω από τον ηγέτη Λιβύης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και ενώ δεν έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων στρατιωτικών αποφάσεων, τόνισε ότι «καμία μορφή δράσης δεν έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής».
«Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, αλλά και του λιβυκού λαού να αποχωρήσει ο Καντάφι. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε μια σειρά δράσεων για να επιτύχουμε αυτό το στόχο.», δήλωσε και ξεκαθάρισε στον ηγέτη της Λιβύης ότι «ο κόσμος παρακολουθεί» τη βίαιη αντίδρασή του απέναντι στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις, κάνοντας έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο παραπομπής του ηγέτη της Λιβύης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις κατηγορίες των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας από τους στενότερους φίλους του Καντάφι στην Ευρώπη μέχρι το ξέσπασμα των επεισοδίων στη Λιβύη, δήλωσε ότι η σκληρή στάση των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών ενάντια στον Λίβυο ηγέτη ενδέχεται να τον έχουν φέρει σε αδιέξοδο που δεν του επιτρέπει μια «ήσυχη» έξοδο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα μοιάζει μάλλον απίθανο να πειστεί ο Καντάφι να παραδώσει οικειοθελώς την εξουσία του.

«Από την στιγμή που αναφέρθηκε η ιδέα της παραπομπής του Καντάφι στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πιστεύω ότι γαντζώθηκε από την ιδέα να παραμείνει στη θέση του και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς αν του αλλάξει γνώμη», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ίδιο απίθανο μοιάζει το σενάριο να δεχτεί ο Καντάφι την εξορία.
Σε παράλληλα εξέλιξη, τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων της Λιβύης με τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χαλέντ Καΐμ, αντιδρώντας στην κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Συμβούλιο των Ανταρτών στην Βεγγάζη, που μάχεται για να εκτρέψει από την εξουσία τον Μουαμάρ Καντάφι. «Είναι ξεκάθαρο ότι η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να διχάσει τη Λιβύη», δήλωσε ο Καΐμ.