ΛΟΝΔΙΝΟ

Η βρετανική αστυνομία εξάρθρωσε μια σπείρα τριών ευυπόληπτων τραπεζιτών η οποία είχε εκχωρήσει – ούτε λίγο, ούτε πολύ – 7.000 νόμιμες τραπεζικές θυρίδες σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ηταν μία υπηρεσία φύλαξης τιμαλφών, ουσιαστικά μία τράπεζα-μαϊμού, στην οποία φυλάσσονταν υπό την προστασία του τραπεζικού απορρήτου χρήματα και λάφυρα συνολικής αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ ! Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες, ακριβότερες και πλέον φιλόδοξες επιχειρήσεις στην ιστορία της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο 55χρονος Μίλτον Γουλφ, η 47χρονη Ζάκλιν Σουάν και ο 63χρονος Λέσλι Σιφ, νοίκιαζαν σχεδόν όλες τις θυρίδες της εταιρείας τους, της Safe Deposit Centres Ltd., σε εμπόρους ναρκωτικών, κακοποιούς και μέλη της λονδρέζικης μαφίας. Οι εγκληματίες αυτοί, καταβάλλοντας φυσικά εξτρά αμοιβή, έκρυβαν από χρήματα και χρυσά κοσμήματα, μέχρι κοκαΐνη, πλαστά διαβατήρια και υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Η πολύμηνη επιχείρηση υπολογίζεται ότι κόστισε σχεδόν 12 εκατ. ευρώ και απασχόλησε πάνω από 500 αστυνομικούς. ΗΣκότλαντ Γιαρντ εκτιμά πως, με το άνοιγμα των 7000 θυρίδων, εξάρθρωσε την μεγαλύτερη σπείρα απάτης και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στη Βρετανία.

«Οι τρεις εγκέφαλοι της επιχείρησης ακολουθούσαν μια τακτική όμοια με τις τρεις γνωστές σοφές μαϊμούδες του παραμυθιού: έκαναν πως δεν άκουγαν, δεν μιλούσαν και δεν έβλεπαν ό,τι συνέβαινε γύρω τους»,
τόνισε ο εισαγγελέας Μάικλ Χόλαντ. Και εξήγησε: «Αυτό ήταν και το λάθος τους. Δεν ανέφεραν ποτέ τίποτα ύποπτο ή ανησυχητικό στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να συλληφθούν».