Την αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου της Ελλάδας κατά του οίκου Moody’s εγείροντας απαιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης επειδή η έκθεση υποβάθμισης δημοσιοποιήθηκε μία μέρα πριν από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, ζητούν δέκα κυβερνητικοί βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων το ζήτημα της αυστηρής εποπτείας των συγκεκριμένων «οίκων» ώστε να αποκτήσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου καθώς και αν θα ζητήσουν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την δημιουργία ευρωπαϊκού δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τις θεσμικές εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η θεμελίωση της ενέργειας της Moody’s Investors Service είναι ασθενής» επισημαίνεται στην ερώτηση «και δε στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε γενικόλογες διαπιστώσεις που ξεπερνιούνται από την δυναμική πραγματικότητα ή απέχουν συνειδητά και αισθητά από αυτή. Η χρονική δε συγκυρία που επελέγη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή πορεία εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οι υπογράφοντες βουλευτές τονίζουν επιπλέον ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ανησυχούν για τη ναρκοθέτησή τους από τέτοιους είδους ενέργειες «οι οποίες υπονομεύουν τον δύσκολο αγώνα των ελλήνων πολιτών που στηρίζουν το εγχείρημα αν και υφίστανται δυσανάλογα μεγάλα και πολύ συχνά άδικα βάρη».
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μιχ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ι. Αμοιρίδης, Σπ. Μαργέλης, Αθ. Γικόνογλου, Δ. Καρύδης, Δ. Λιντζέρης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Π. Στασινός.