Η επιστροφή των γερμανικών συλλόγων στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό προσκήνιο είναι «αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς την τελευταία δεκαετία» όπως σημείωσε σε συνέντευξή του ο εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής λίγκας κ. Κρίστοφ Σάιφερτ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι με την εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν Μονάχου στο Μιλάνο επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιντερ και την ισοπαλία της Σάλκε στη Βαλένθια για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη τριάδα της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, γεγονός που σημαίνει ότι τη μεθεπόμενη σεζόν 2012-13 θα εκπροσωπείται με τέσσερις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει το ιταλικό ποδόσφαιρο να επανακάμψει. Η Γερμανία απουσίαζε από την πρώτη τριάδα της ειδικής βαθμολογίας επί 11 χρόνια» σημείωσε ο κ. Σάιφερτ. Ο γερμανός παράγοντας θύμισε ότι η Μπουντεσλίγκα είναι το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τον υψηλότερο μέσο όρο εισιτηρίων στον πλανήτη, ενώ το αυστηρότατο σύστημα αδειοδότησης δεν επιτρέπει στους συλλόγους να έχουν χρέη.

«Τα καλύτερα μάλιστα, πιστεύω ότι έρχονται για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Δείτε για παράδειγμα τη Μπορούσια Ντόρτμουντ» τόνισε ο κ. Σάιφερτ και παράλληλα θύμισε ότι το γερμανικό ποδόσφαιρο πάλεψε σκληρά για να σταθεί στα πόδια του: «Το 2001 με την κατέρρευση του τηλεοπτικού κολοσσού που συνεργαζόταν με τη Μπουντεσλίγκα κινδύνευσε το ποδόσφαιρο με καταστροφή. Η εθνική ομάδα παρέπαιε. Χρειάστηκε να παρθούν σκληρές αποφάσεις και να χαραχθεί κοινή πολιτική. Για παράδειγμα μειώθηκαν τα έξοδα προς τους ποδοσφαιριστές σε ποσοστό μικρότερο του 50% των εσόδων, ενώ παράλληλα υποχρεώθηκαν όλοι να επενδύσουν στις ακαδημίες τους».

Η επιβράβευση άργησε, αλλά έρχεται. Το 2009 η Εθνική Νέων (με παίκτες κάτω των 19 ετών) κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα βασικά στελέχη εκείνης της ομάδας σήμερα διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Ο τερματοφύλακας της Σάλκε Μάνουελ Νόιερ είναι στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ οι Σάμι Χεντίρα και Μεσούτ Οζίλ είναι βασικά γρανάζια της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Γερμανίας.

Το ντέρμπι του γερμανικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Μπάγερν και στην Ντόρτμουντ μεταδόθηκε σε 198 χώρες, ενώ σε αντίθεση με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ όπου μόλις τρεις ομάδες έχουν κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα από το 1995 μέχρι σήμερα, την Ιταλία όπου η Ιντερ μονοπωλεί τους τίτλους την τελευταία πενταετία και την Ισπανία όπου Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης μοιράζονται τα επτά πρόσφατα πρωταθλήματα, στη Γερμανία τα τελευταία 12 χρόνια έχουν αναδειχθεί πρωταθλήτριες έξι διαφορετικές ομάδες (Μπάγερν, Καϊζερσλάουτερν, Ντόρτμουντ, Βέρντερ Βρέμης, Στουτγάρδη και Βόλφσμπουργκ).

Εφέτος μάλιστα τέσσερις εξ αυτών (Καϊζερσλάουτερν, Στουτγάρδη, Βέρντερ και Βόλφσμπουργκ) παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία με την άλλοτε κραταιά Γκλάντμπαχ.