Συνάντηση μεταξύ των υπουργών κ.κ. Ραγκούση, Λοβέρδου, εκπροσώπου του κ. Παπουτσή δύο απεργών πείνας καθώς και εκπροσώπων της Επιτροπής Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στην ΓΣΕΕ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου των υπουργών ενώ θα συνεδριάζουν επί της κυβερνητικής προτάσεως οι μετανάστες.

Η κυβερνητική πρόταση αφορά – σύμφωνα με την κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ η οποία συμμετείχε στην συνάντηση από την πλευρά των αλληλέγγυων – στο να δοθεί καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με τη δέσμευση να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες.

Το από εκεί και πέρα η κυβέρνηση είπε ότι θα το ξανασυζητήσει όταν λήξει η απεργία


Μετά την «ραδιοφωνική συμφωνία» από τη συχνότητα του «ΒΗΜΑ fm» μεταξύ του διοικητή της Πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Άρη Μουσιόνη και του παθολόγου κ. Θανάση Καραμπέλη -από την ομάδα των γιατρών που εξετάζουν τους μετανάστες_ οι γιατροί του ΕΚΑΒ πήγαν στο Μέγαρο Υπατία και μέχρι στιγμή έχουν μεταφέρει σε νοσοκομείο δύο απεργούς πείνας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Μουσιόνης είπε «συμφωνήσαμε το πρωί με τον κ. Καραμπέλη ότι για την ασφάλεια των απεργών πείνας επιβάλλεται η μεταφορά τους άμεσα σε νοσοκομεία ώστε να βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των γιατρών του ΕΣΥ. Το προτείναμε στους απεργούς. Οι απεργοί θα κάνουν συνέλευση και θα αποφασίσουν επ’ αυτού. Αίσθησή μου είναι ότι μάλλον θα συμφωνήσουν.

Με σκοπό να μην πάθουν οι άνθρωποι ανήκεστες βλάβες που θα είναι μη αναστρέψιμες. Κάνω έκκληση σε όσους υποστηρίζουν τον αγώνα τους να συμφωνήσουν με την πρότασή μας». αναφερόμενος σε καταγγελίες που λένε ότι « οι αλληλέγγυοι δεν αφήνουν τους απεργούς να φάνε» τόνισε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στην υγεία του άλλου».

Απατώντας ο Καραμπέλης είπε ότι «όντως υπήρξαν κάποια τέτοια περιστατικά αλλά γιατί υπήρχε πίεση από το υπουργείο να δοθεί φαγητό στους απεργούς. Αυτό το κατήγγειλαν τραπεζοκόμοι από νοσοκομείο. Σε παρόμοια περίπτωση επενέβησαν οι αλληλέγγυοι και δεν άφησαν να δοθεί φαγητό». Οπως είπε «μετά από τόσες μέρες απεργίας η σίτιση πρέπει να γίνει μόνο σε νοσοκομείο, ελεγχόμενα, υπό ιατρική παρακολούθηση γιατί η απότομη λήψη φαγητού μπορεί να φέρει μία σειρά παρενεργειών οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο». Ο ίδιος πάντως, είπε πως η λύση της μεταφορά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι, ίσως, η πλέον ενδεδειγμένη.