Σκέψεις για συμμετοχή της Ελλάδος στην επιχείρηση μεταφοράς αιγυπτίων πολιτών που έχουν εγκλωβισθεί στη φλεγόμενη Λιβύη μελετούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, πολλά ευρωπαϊκά κράτη συζητούν την οργάνωση μίας πολυεθνικής επιχείρησης ώστε να ανταποκριθούν στο σχετικό αίτημα της Αιγύπτου.Το θέμα συζητήθηκε σήμερα και σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης.

Οπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, και συγκεκριμένα στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Λιβύη υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1,5 εκατομμύριο αιγύπτιοι πολίτες που έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ως υποκινητές της εξέγερσης. Μάλιστα, υπάρχουν 400-500 χιλιάδες Αιγύπτιοι που θέλουν να αποχωρήσουν και περίπου 100.000 έχουν ήδη διαφύγει, οδικώς, προς την Τυνησία αναμένοντας να επιστρέψουν στην Αίγυπτο.

Ηδη, ζητήθηκε από την Ελλάδα καθώς και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Τουρκία να βοηθήσουν ώστε να συμβάλλουν στην εκκένωση, με πολεμικά ή με εμπορικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Επιτροπή φέρεται να έχει προσφερθεί να συμβάλει με το 50% των χρημάτων που τελικά θα χρειαστούν για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια επιχείρηση – με το υπόλοιπο 50% να προέρχεται από τα κράτη – μέλη που θα συμμετάσχουν.

Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη για θέματα Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής – με έμφαση στην εξελισσόμενη κρίση στη Λιβύη – έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, το ζήτημα της μετανάστευσης, η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή και θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Τουρκία και άλλα. Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση ομάδας εργασίας που θα υποβάλει προτάσεις ενόψει των έκτακτων συνόδων της ΕΕ για τη Λιβύη και τη γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.