Σε έντονη αντιπαράθεση για τις ευθύνες για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μεταξύ της κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης κάλεσε χθες σε συναίνεση και ομοψυχία τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ειδικά την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να συμμετάσχει στον διάλογο.

Μιλώντας για τον απολογισμό του 2009, ο κ. Σαχινίδης επέρριψε βαριές ευθύνες στη ΝΔ. «Η εκτίμηση που υπήρχε στον Προϋπολογισμό του 2009 ήταν ότι θα κλείσει με ένα έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της τάξης του 2%. Τελικά η εκτέλεση έδειξε ότι έκλεισε με έλλειμμα της τάξης του 15,4%. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η απόκλιση έφτασε τις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ποτέ άλλοτε στη δημοσιονομική ιστορία της χώρας δεν φτάσαμε σε τέτοιο βαθμό απόκλισης. Το χρέος έφτασε στο υψηλότερο ιστορικά σημείο, συγκεκριμένα στο 127% περίπου του ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η χώρα δημοσιονομικά είχε ξεφύγει. Ηταν πέρα από κάθε έλεγχο» σημείωσε.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δημοσιονομική εκτροπή υπήρξε το αποτέλεσμα των οικονομικών επιλογών που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και μετά» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, προχώρησε ωστόσο στην παρακάτω επισήμανση: «Οι πολίτες σήμερα δεν θέλουν να ακούσουν τι κάναμε στο παρελθόν. Θέλουν προτάσεις και όπου είναι δυνατόν συναίνεση και ομοψυχία. Ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ευθύνη μας είναι να προστατεύουμε τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή για να μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

«Το πολιτικό σύστημα έχει πολλές ευθύνες για το που βρισκόμαστε γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε συνηθίσει τους πολίτες μόνο σε ευχάριστες ειδήσεις» συμπέρανε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο σημείο να προσεγγίζει χρέος 160%, όσο είχε μετά τον Πόλεμο, ενώ αντιδρώντας στο κάλεσμα για συνεννόηση αναγνώρισε πως το έγκλημα είναι συνολικό και «είμαστε όλοι απολογούμενοι στο μέτρο του δυνατού». Πρόσθεσε δε ο κ. Κεφαλογιάννης ότι πρέπει να γίνουν τομές γιατί αλλιώς το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο στην ιστορία διότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και στο μέλλον η ιστορία αυτή με τα δημόσια οικονομικά.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει την τομή στον νέο προϋπολογισμό και της ζήτησε να αφήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ για τα οικονομικά «γιατί είναι χαμένη από χέρι».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τόνισε ότι στον απολογισμό καταγράφεται η διαχρονική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε πως είχε προσχεδιάσει την καταφυγή στον μηχανισμό.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του δικομματισμού για την πορεία της οικονομίας, είπε πως η ΝΔ άφησε «κρανίου τόπο», αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και ήδη 18 μήνες δεν έκανε τίποτα. «Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σήμερα; Ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος! Πρώτον, δε μπορεί να κάνει εκλογές», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ελλειμματολογία» και βλέπει τα πάντα κάτω από την μονεταριστική δημοσιονομική λογική που επέβαλε η τρόικα τη χώρα και ζήτησε να φύγει το «κατεστημένο τόξο» για να ανοίξουν προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι.

Τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέθεσαν και βουλευτές του ΠαΣοΚ. Ο κ. Δ. Λιντζέρης, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε αλλαγές που θα υπερβαίνουν υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.

Ο κ. Θ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στη συνταγή της τρόικα γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν να γίνει ρύθμιση του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα καλό επιτόκιο.