Αμετάβλητα στο 1% διατήρησε για 23ο συνεχόμενο μήνα το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά την κούρσα του πετρελαίου και των τιμών των τροφίμων, που ώθησαν τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ πάνω από το ανώτατο όριο ανοχής 2% που η ίδια η Ευρωτράπεζα έχει θέσει.

«Παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών», δήλωσε ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Ο γάλλος ευρωτραπεζίτης αν και χαρακτήρισε «πολύ πιθανή» την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας τον Απρίλιο, ξεκαθάρισε ότι αν συμβεί αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως η απαρχή μιας αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ επί το περιοριστικότερον, δεν πρέπει δηλαδή να προεξοφληθεί ότι θα ακολουθήσει μια σειρά περαιτέρω αυξήσεων των ευρωεπιτοκίων.

Το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 2,4% από 2,2% που ήταν τον Ιανουάριο και 2% το Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ γνωρίζει, ωστόσο, ότι μια εσπευσμένη μείωση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά θα φρενάριζε την αναιμική ακόμη, σε πολλές χώρες, διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης, ενώ σίγουρα θα δημιουργούσε πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Επιπλέον, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η πληθωριστική έξαρση οφείλεται αποκλειστικά στις ανατιμήσεις του πετρελαίου και των τροφίμων – ο πληθωρισμός είναι δηλαδή δομικός – και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή οικονομία μόνο με… υπερθέρμανση δεν κινδυνεύει.

Ανάλογοι είναι οι προβληματισμοί στα επιτελεία όλων των Κεντρικών Τραπεζών, που βλέπουν μεν τις τιμές των αγαθών (και ελάχιστα των υπηρεσιών) να ανεβαίνουν, αλλά διαπιστώνουν ταυτόχρονα ότι οι πραγματικές αγορές (Main Street) παραμένουν μουδιασμένες, σε κάποιες περιπτώσεις και παγερές.

Το ευρώ, πάντως, εκτινάχθηκε κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου έπειτα από τις επισημάνσεις Τρισέ, φθάνοντας στα 1,3975 δολάρια.

Η αντίδραση αυτή έδειξε ότι η αγορά τρομοκρατήθηκε από το «πιστόλι» που έβαλε ξαφνικά στο τραπέζι ο γάλλος ευρωτραπεζίτης.

Αρκεί να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έρευνα μεταξύ ειδικών περί τις αγορές συναλλάγματος αναλυτών, που διενήργησε το Bloomberg, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των ευρωεπιτοκίων τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ παραμένει στο 1% από το Μάιο του 2009. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην, όχι πολύχρονη είναι αλήθεια, ιστορία της ΕΚΤ.