Τη…«φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» ξαναφοράει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς που ετοιμάζεται να εμφανιστεί με συναινετικό προφίλ στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό το κόμμα του κινείται στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, με φόντο το μνημόνιο και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να εμφανιστεί θετικός επί της αρχής στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, στην σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι.

Θα κινηθεί σε μια εθνική γραμμή και θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα στο εξωτερικό, ότι δεν είναι ο πολιτικός που λέει «όχι σε όλα», αλλά δεν διστάζει να πει και ναι, αρκεί να είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. .

Βασική του επιδίωξη, είναι να αλλάξει περαιτέρω τη γνώμη που υπάρχει στους ευρωπαίους πολιτικούς που ανήκουν στο ΕΛΚ για τη Ν.Δ., που έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ως το κόμμα της διαμαρτυρίας, που ενίοτε συντάσσεται με την Αριστερά και θέτει φραγμούς στις μεταρρυθμίσεις.

Ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να πείσει τους ομοϊδεάτες του, ότι υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή στο εξωτερικό και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει θετικούς συσχετισμούς για την Ελλάδα, αλλά και να επιτύχει ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την ευρωζώνη.

Σε αυτή τη γραμμή, θα επιμείνει στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, στη μείωση του επιτοκίου και στην έκδοση του ευρωομολόγου. Εκτός, από την θετική επί της αρχής στάση του στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., θα επαναλάβει την αντίθεσή του, στην ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του δημοσιονομικού κανόνα ή «φρένου χρέους».

Ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία μιας «κοινωνικής ομπρέλας», για να προστατευθούν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, ενώ θα ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και θα δώσει έμφαση στην ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι τους βοηθάνε αρκετά, στην επιχειρηματολογία τους, και οι προτάσεις του προέδρου της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ –που θα είναι παρών στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο– για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που είναι αρκετά πιο ευέλικτες σε σχέση με το σχέδιο του γερμανογαλλικού άξονα.

Ένα από τα θέματα που δεν έχουν ακόμα εξετάσει και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους στη Ν.Δ. είναι τι θα γίνει με τη δέσμευση για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έστω και με νομοθετική πράξη και όχι με τροποποίηση των Συνταγμάτων, για το οποίο είναι εξ αρχής αρνητικός ο κ. Σαμαράς.


Σκληρή εσωτερική αντιπολίτευση

Παρά την εθνική στάση στο εξωτερικό, στο εσωτερικό η Ν.Δ. επιμένει στη σκληρή κριτική της κατά της κυβέρνησης και προαναγγέλλει ότι έρχονται νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα.

Μάλιστα, η Ν.Δ. –εν αντιθέσει με το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη– δεν συμμετείχε στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2014.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την πρόσκληση στο διάλογο προσχηματική και θα συνεχίσει να επιτίθεται στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να απαντήσει εκ νέου αρνητικά στη νέα πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου που ζήτησε με επιστολή του στον κ. Σαμαρά να επανεξετάσει τη στάση του.

Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ν.Δ. σε μια συζήτηση που αφορά το δημοσιονομικό προσανατολισμό για την επόμενη τριετία.

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως είναι, πως θα καθίσει η Ν.Δ. στο τραπέζι του διαλόγου να αποφασίσει για πολιτικές που είναι αδιέξοδες λόγω του μνημονίου. Επίσης, τίθεται το ερώτημα, ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις υπερβαίνουν και κατά πολύ τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και θα δεσμεύσουν και την επόμενη.

Τα ραντεβού του Σαμαρά

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να βρεθεί ενώπιων των ομοϊδεατών του, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών, Έντα Κένι, ο πρόεδρος του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, κ.α.

Το παρασκήνιο είναι έντονο τις τελευταίες ώρες, ώστε να εξασφαλιστούν συναντήσεις του κ. Σαμαρά με ηγέτες που μετέχουν στο Ε.Λ.Κ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει πιθανότατα με τον κ. Κένι, που υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει η αποστολή της Ν.Δ. και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομίας της Φινλανδίας και αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Γίρκι Κατάινεν. Ο Φιλανδός πολιτικός που ηγείται του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, ενόψει και των εθνικών εκλογών στις 17 Απριλίου (το ΕΛΚ συνεδριάσει στη Φινλανδία για να τον στηρίξει), σκληραίνει τη στάση του όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης.

Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα εάν θα συναντηθεί ο κ. Σαμαράς με την κυρία Μέρκελ, αν και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό την αίρεση όμως ότι θα τηρούνταν οι προϋποθέσεις, αυτή η επαφή να καταστεί αποδοτική και αποτελεσματική και να μην είναι τυπική.

Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύουν, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Στ. και οι σύμβουλοι του Προέδρου, κ.κ. Ι. Μουρμούρας και Χρ. Λαζαρίδης.