Δίκιο έδωσε στους φαρμακοποιούς, που διαμαρτύρονται για τις οφειλές των Ασφαλιστικών Οργανισμών, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος.

Οπως είπε, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), λόγω μιας ακατανόητης γραφειοκρατίας τους πλήρωνε με οκτώ και εννέα μήνες καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά δεν χορηγούν από σήμερα φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους επτά Ταμείων, εκ των οποίων και ο ΟΠΑΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει δρομολογηθεί η εξόφληση των ποσών που οφείλονται στους φαρμακοποιούς. Με ενέργειες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου _ είπε _ έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούσαν τις καθυστερήσεις στην εξόφληση από τον ΟΠΑΔ.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κ. Σουλιώτης τόνισε ότι έως τα ξημερώματα της Τρίτης υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προχωρούσαν τη σχετική διαδικασία προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στους φαρμακοποιούς 110 εκατ. ευρώ. Αλλα τόσα θα δοθούν μέσα στον Μάρτιο.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος δήλωσε προς Το Βήμα ότι «… μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ». Επανέλαβε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μία σειρά συγχρηματοδοτούμενων κατασκευαστικών έργων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, των οποίων η δημοπράτηση θα γίνει εντός του Μαρτίου και του Απριλίου και η εγκατάσταση των εργολάβων μέχρι το τέλος του έτους. Τα έργα αυτά θα κοστίσουν 250 εκατομμύρια ευρώ.