Oλόκληρη οικογένεια αρχιτεκτόνων παρούσα στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμη και εν τη απουσία ορισμένων μελών της. Τον Τάσο Μπίρη και τον πρόωρα χαμένο Δημήτρη Μπίρη (1942-2002) παρουσιάζει η έκθεση «Το αμφίδρομο πέρασμα ανάμεσα στην εφαρμογή και στη διδασκαλία», που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στον πατέρα τους Κυπριανό Μπίρη (1907-1990), καθηγητή και κορυφαίο αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου. Γι΄ αυτό άλλωστε σε μια προλογική ενότητα της έκθεσης γίνεται συμβολική αναφορά και στο έργο του δημιουργού του αρχιτεκτονικού γραφείου και ιστορικού μέλους της αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σημειωθεί εξάλλου ότι θείος του Τάσου και του Δημήτρη Μπίρη ήταν ένας άλλος σπουδαίος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, ο Κώστας Μπίρης, εξαιρετικός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας.

Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσαν τα δύο αδέλφια, τα οποία είχαν παράλληλες πορείες στην αρχιτεκτονική και στη διδασκαλία. Καθηγητής σήμερα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο Τάσος Μπίρης, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη (επίκουρο καθηγητή της ίδιας σχολής) εκπόνησαν από κοινού πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων τα οποία παρουσιάζονται στην ελληνική και στην ξένη βιβλιογραφία, ενώ συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ολο το μελετημένο και πραγματοποιημένο έργο των δύο αρχιτεκτόνων αναδεικνύεται σε αυτή την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, ενώ υπάρχει και μια δεύτερη ενότητα η οποία παρουσιάζεται στο ιστορικό κτίριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει το διδακτικό τους έργο. Αυτή η έκθεση αφιερώνεται στον Δημήτρη Μπίρη.

Εικόνες, σχέδια, μακέτες κτιρίων αλλά και αποσπάσματα κειμένων με θεωρητικές θέσεις, καθώς και μεθοδολογικά εργαλεία αρχιτεκτονικής διδασκαλίας, συναποτελούν το υλικό των δύο ενοτήτων και καταγράφουν τη διπλή δράση των αδελφών Μπίρη ως αρχιτεκτόνων εφαρμογής και ως δασκάλων σε μια πορεία περίπου 40 χρόνων ως σήμερα. Πρόκειται για την παρουσίαση μιας αρχιτεκτονικής που όχι μόνο «βλέπεται» αλλά και «διαβάζεται», δηλαδή μιας αρχιτεκτονικής μετά σκέψεως.

Στην κοινή τους πορεία τα δύο αδέλφια σχεδίασαν μεταξύ άλλων το κολυμβητικό συγκρότημα της Καλογρέζας, το νέο Διοικητήριο της Λιβαδειάς, το Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το βραβευμένο συγκρότημα στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, το Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηλιδας. Τα μεταλλικά δικτυώματα, το χρώμα αλλά κυρίως η ένταξη των κτιρίων στον χώρο αποτελούν τα σταθερά τους στοιχεία.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά. Σήμερα μεταφέρεται στην Αθήνα, σημαντικά εμπλουτισμένη, σε επιμέλεια των αρχιτεκτόνων Ελένης Αμερικάνου και Πάνου Εξαρχόπουλου. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η «Τάσος Μπίρης- Δημήτρης Μπίρης, Αρχιτεκτονική» η Μουσείο Μπενάκη, Νέο Κτίριο, Πειραιώς 138, τηλ. 210

3453.111.

η Διάρκεια έκθεσης: Ως τις 20 Μαρτίου.

η Η έκθεση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ θα διαρκέσει από 28 Μαρτίου ως 8 Μαΐου.