Κυβέρνηση – Tρόικα Συμφωνία για κρατικές εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να δανειστούν από την ΕΚΤ

Σε συμφωνία για την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να δανείζονται από την ΕΚΤ, ήλθε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα. Η συγκεκριμένη στήριξη κρίθηκε απαραίτητη, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξαντληθεί το προηγούμενο πρόσθετο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, καθώς η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Σε συμφωνία για την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να δανείζονται από την ΕΚΤ, ήλθε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Η συγκεκριμένη στήριξη κρίθηκε απαραίτητη, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξαντληθεί το προηγούμενο πρόσθετο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, καθώς η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Ωστόσο, για την παροχή της σχετικής αρωγής, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να συντάξουν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά. Στο πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού τους κόστους.

Σύμφωνα με την τρόικα, η αναδιάρθρωση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, που περιλαμβάνει την εξυγίανση της Αγροτικής και του διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό να μπει άμεσα πωλητήριο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Οι μετοχές και των δύο τραπεζών ενισχύθηκαν σημαντικά μετά τη συνέντευξη τύπου της τρόικας, με την ΑΤΕ να καταγράφει άνοδο 11,84% και το ΤΤ κέρδη 9,27%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk