Υπουργείο Δικαιοσύνης Στο μικροσκόπιο η Siemens και οι εκκρεμείς συμβάσεις με το Δημόσιο

Επανέλεγχο όλων των εκκρεμμών συμβάσεων που δεν έχουν ακόμα υπογραφεί με το Δημόσιο και συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί στη Βουλή. Με αυτήν προβλέπεται ένα νέο ένδικο μέσο από δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα είναι ο πρόεδρος του Δικαστηρίου και έξη από τους αρχαιότερους συμβούλους της ολομέλειάς του.

Επανέλεγχο όλων των εκκρεμμών συμβάσεων που δεν έχουν ακόμα υπογραφεί με το Δημόσιο και συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Με αυτήν προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου ένδικου μέσου, με την ανάθεση των ελέγχων σε ομάδα δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Δικαστηρίου και σε έξι από τους αρχαιότερους συμβούλους της ολομέλειάς του.

Με τον τρόπο αυτό, όπως δήλωσε, την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, καθίσταται πλέον πλήρης και εξονυχιστικός ο προσυμβατικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων που θα διενεργείται σε τρία στάδια και από τρείς διαφορετικούς σχηματισμούς. Ο έλεγχος πάντως, υποσχέθηκε ο υπουργός, θα ολοκληρώνεται σε σύντομο διάστημα για να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η όλη διαδικασία.

Για δυο μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο για επανέλεγχο των συμβάσεων που δεν έχουν υπογραφεί και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εκκρεμείς συμβάσεις της Siemens.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός δήλωσε ότι η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αξιώσει αποζημίωση από τη γερμανική εταιρεία για το σκάνδαλο και αυτό θα γίνει σύντομα και συντονισμένα. Προηγουμένως, θα υπάρξει, πάντως, αποτίμηση της ζημιάς.

Σε σχέση με το θέμα των φορολογικών δικών τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εντός της ημέρας θα στείλει ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση στην κυβέρνηση. Απέφυγε, όμως, να δεσμευθεί αν θα υπάρξει ή όχι αυτόφωρη διαδικασία. Πάντως, δήλωσε, ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές Δικαίου που έχει θέσει το υπουργείο.

Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk