Από την προσαρμογή στην ανάπτυξη πρέπει να είναι η σταδιακή αλλαγή της κυβέρνησης από το τέλος του 2011, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Π. Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνέντευξη στο Βημα On Line, ο οποίος αναφέρει τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η οικονοιμκή κατάσταση.

Τι θα φέρει το 2011 για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

«Το 2011 σε γενικές γραμμές δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά για τους Ελληνες πολίτες και συνεπώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής που πάρθηκαν το 2010 είχαν και θα έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των Ελλήνων και κατ’ επέκταση στην αγοραστική τους δύναμη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων που σε συνδυασμό με την μείωση των τραπεζικών πιστώσεων θα οδηγήσει τις εταιρείες σε μειώσεις κόστους λειτουργίας τους και συνεπώς αύξηση της ανεργίας. Η εικόνα αυτή θα αρχίσει να βελτιώνεται προς το τέλος του 2011, που προσωπικά πιστεύω ότι θα αρχίσει μία μικρή σταδιακή ανάκαμψη που θα έχει σαν αποτέλεσμα κατ’ αρχήν την σταδιακή βελτίωση της ψυχολογίας και αφ ετέρου την οριακή βελτίωση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης. Το 2011 θα είναι μια σημαντική χρονιά όσον αφορά τον επανασχεδιασμό των πολιτικών και κατ’ επέκταση της οργάνωσης των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον θετικότερα. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σταδιακή αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης από την προσαρμογή στην ανάπτυξη».

–Πως μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση;

«Βασικές προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η κρίση είναι η άμεση αλλαγή όλων των παραμέτρων που μας οδήγησαν σ’ αυτήν. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία βασίζονται περισσότερο στο εσωτερικό της περιβάλλον και τις δομές της, στις διαχρονικά κακές επιλογές της κεντρικής διοίκησης σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και τέλος σε μια κακή νοοτροπία που αναπτύχθηκε στην ελληνική κοινωνία. Αυτά πρέπει να αλλάξουν άμεσα και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι οδηγούμεθα προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα πρέπει να αλλάξει σημαντικά η αποτελεσματικότητα και όχι η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων και συνεπώς των επιχειρήσεων και να βάλουμε τις έννοιες της απλότητας, της διαφάνειας, του σχεδιασμού και της υπευθυνότητας στην καθημερινότητα μας. Τέλος πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν πολιτικές ανάπτυξης ώστε να πάρει η οικονομία μας άλλες προοπτικές».

–Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕΔΕ για το νέο έτος;

«Στην ΕΕΔΕ πιστεύουμε ότι ό ρόλος που έχουμε να διαδραματίσουμε σ αυτές τις εξελίξεις είναι σημαντικός. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους τα στελέχη και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα μας σε ευκολότερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη προσαρμογή στις αλλαγές που απαιτούνται, να συνεργασθούμε με φορείς, αντίστοιχους οργανισμούς και τους κοινωνικούς εταίρους προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το έργο μας να είναι αποτελεσματικότερο, και τέλος με τις παρεμβάσεις και τις θέσεις μας να συνδράμουμε στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να βγούμε από τον κύκλο της ύφεσης όσο γρηγορότερα μπορούμε βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία μας».