Σημαντικές αλλαγές του νόμου περί ευθύνης υπουργών με αφορμή και την παραγραφή για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αλλά και τη σύνταξη του πορίσματος για τη Siemens ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Νωρίτερα παρουσίασε το σχέδιο νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου έγινε και σύντομη συζήτηση. Οι κυριότερες αλλαγές που προωθεί ο νέος νόμος, όσο τουλάχιστον επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αφού άλλες διατάξεις χρειάζονται και συνταγματική αναθεώρηση, είναι οι εξής:

Κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών Ο ισχύων νόμος προβλέπει πενταετή παραγραφή ακόμη και για κακουργήματα. Με τον νέο η παραγραφή για αδικήματα υπουργών είναι η ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες. Βεβαίως, δεν μπορεί να αλλάξει η προβλεπόμενη από το άρθρο 86, παρ. 2 αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της δίωξης.

Επιβολή περιοριστικών όρων Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύονται η βίαιη προσαγωγή, η σύλληψη, η προσωρινή κράτηση, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κ.λπ. σε βάρος υπουργών. Οι πρώτες τρεις απαγορεύσεις υιοθετούνται και πάλι προκειμένου να μην προκληθεί βλάβη στον πολιτικό και στην πολιτική ζωή. Η απαγόρευση όμως εξόδου από τη χώρα δεν φαίνεται δικαιολογημένη, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του και την εμπειρία άλλων χωρών όπου πολιτικά πρόσωπα διέφυγαν στο εξωτερικό.

Υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους Προστίθεται νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται η διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.

Δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου πριν από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα έχει ως έργο τον έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, για το αν συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης του υπουργού. Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών. Κρίνεται έτσι ότι θα παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις για ορθή απόφαση περί σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής. Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων Πρόκειται για δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακούργημα.