Ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία. Τι μπορεί να συμβεί όταν όλα αυτά συγκεντρωθούν μαζί; Η έκθεση «Ο,τι: Η τέχνη του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών» δίνει την απάντηση.

Πρόκειται για μια συνεργασία με το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών- Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ, αυτό δηλαδή όπου σπούδασαν ορισμένοι πολύ γνωστοί μετέπειτα καλλιτέχνες, όπως η Βάσω Κατράκη βέβαια, αλλά και ο Χρόνης Μπότσογλου , ο Γιάννης Μπουτέας, η Νέλλα Γκόλαντα, η Αρια Κομιανού και πολλοί άλλοι.

Νεανικά έργα τους πάνω στην τέχνη της τυπογραφίας θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Μαζί όμως θα εκτεθεί και το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, οι «Δέκα λευκαί λήκυθοι» (1956), το οποίο υπήρξε καρπός πολυετούς και επίπονης δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, ιδρυτή του Εργαστηρίου και τους φοιτητές του.

Η έκθεση εξάλλου περιλαμβάνει και ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου.

Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση τού καβαλέτου και του τελάρου; Στην έκθεση δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση το οποίο ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου. Οι σελίδες του δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή την οποία καλείται να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να γνωρίσει αυτόν τον θαυμαστό κόσμο. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, τα οποία υπήρξαν αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόκειται για βιβλία ευφάνταστα και απρόβλεπτα, που παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης- και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση. Μια έκθεση για θεατές και για αναγνώστες.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210

7228.321-3

η Από 17 Φεβρουαρίου ως 1η Μαΐου