Τέσσερις υπόπτους για συμμετοχή σε οργάνωση που προχωρούσε σε εμπρηστικές ή ακόμη και ένοπλες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη συνέλαβε χθες η ΕΛ.ΑΣ. σε Ταύρο και Βύρωνα. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στον ίδιο κύκλο υπόπτων με τους συλληφθέντες να ανήκουν μέλη του κλιμακίου της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στη συμπρωτεύουσα, χωρίς όμως ως τώρα να έχουν βρεθεί σχετικά συγκριτικά στοιχεία. Τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί έρευνες σε καταλύματα των συλληφθέντων στην οδό Πλαστήρα στον Ταύρο και στην οδό Φορμίωνος στον Βύρωνα προκειμένου να βρεθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία σε σχέση με τη δραστηριότητά τους. Αστυνομικοί ανέφεραν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι στα δύο σπίτια βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία για τη δράση και τις διασυνδέσεις των υπόπτων. Ερευνες όμως ήδη γίνονται και σε άλλες κατοικίες στην Αθήνα αλλά και στη συμπρωτεύουσα σχετικά με την ίδια υπόθεση.

Για τους τέσσερις συλληφθέντες φέρεται ότι υπήρχαν εντάλματα σύλληψης για τον εμπρησμό στις 13 Οκτωβρίου 2010 οχήματος της ΔΕΗ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Εντισον- και τότε είχαν διαφύγει τη σύλληψη. Στη διάρκεια αυτής της εμπρηστικής επίθεσης είχε συλληφθεί επ΄ αυτοφώρω ένας άλλος 19χρονος φοιτητής, ο οποίος είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες. Οι υπόλοιποι τέσσερις αντιεξουσιαστές κατηγορήθηκαν με βάση καταθέσεις αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της εμπρηστικής επίθεσης και οι οποίοι ανέφεραν ότι «τις προηγούμενες ημέρες είχαν κατοπτεύσει το σημείο όπου εκδηλώθηκε η εμπρηστική επίθεση».

Οι νεαροί αντιεξουσιαστές που διέφευγαν τη σύλληψη είχαν αναρτήσει στις 18 Νοεμβρίου 2010 κείμενο σε δικτυακό τόπο όπου ανέφεραν: «Είναι φανερό ότι τα στοιχεία που μας εμπλέκουν στην υπόθεση δεν υπάρχουν.Οχι μόνο είναι σαθρά και γελοία.Απλώς δεν υπάρχουν.Αυτό βέβαια είναι κάτι που ξεκαθαρίζουμε μέσα από αυτό το κείμενο και μόνο. Δεν θα το επικαλεστούμε μπροστά σε κανέναν μπάτσο ή δικαστή.Ηταν μάλλον ανίκανοι εδώ και χρόνια να βρουν τα στοιχεία που έψαχναν και έτσι αποφάσισαν να μας εμπλέξουν στην υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στην προκήρυξή της με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναφέρεται στη συγκεκριμένη εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη, «στέλνουμε τον σεβασμό μας στον συλληφθέντα και στα καταζητούμενα συντρόφια». Επιπλέον στις 16 Νοεμβρίου 2011 σημειώθηκαν τρεις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον γραφείων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Σχηματισμός Αστικού Πολέμου», η οποία αφιέρωσε αυτή την επίθεση στους τέσσερις αναζητούμενους για τον εμπρησμό των οχημάτων της ΔΕΗ.

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι έφθασε στη σύλληψη των τεσσάρων υπόπτων ύστερα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ανάλυση κλήσεων σε τηλεκάρτες και κινητά τηλέφωνα συλληφθέντων τους προηγούμενους μήνες για συμμετοχή σε ένοπλες ενέργειες. Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, τα περισσότερα στοιχεία συγκεντρώθηκαν ύστερα από τη σύλληψη του αντιεξουσιαστή Κωνσταντίνου Σακκά και άλλων ατόμων τα οποία είχαν συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου 2010 ύστερα από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Νέα Σμύρνη, στην Καλλιθέα, στον Πειραιά, στο Αγρίνιο αλλά και στην Πάτρα. Παράλληλα στοιχεία είχαν προκύψει και από έρευνες στη συμπρωτεύουσα, όπου διατηρούσε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης ο συλληφθείςΚ. Σακκάς. Για τον εντοπισμό όμως των τεσσάρων συλληφθέντων έγιναν και ανεξάρτητες έρευνες με βάση στοιχεία που είχαν ανακύψει από τον δικαστικό φάκελο της εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλες επιθέσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη
Τις τελευταίες εβδομάδες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2008 σε τουλάχιστον 200 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό των «σχέσεων» των δύο κλιμακίων της οργάνωσης στις δύο πόλεις είναι ότι ακόμη και στο πρώτο χτύπημα της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2008 με εμπρηστικές επιθέσεις σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και σε τράπεζες στην Αττική υπήρχε παράλληλη ενέργεια στη συμπρωτεύουσα. Και αυτή τη φορά με εμπρησμό αυτοκινήτου της ΔΕΗ που ήταν σταθμευμένο στην οδό Πέτρου Συνδίκα 1 αλλά και με το κάψιμο ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Μαρτίου 117 στην περιοχή της Ανάληψης. Από εκείνο το διπλό χτύπημα και μετά τα χτυπήματα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην Αθήνα συνοδεύονταν από αντίστοιχα στη συμπρωτεύουσα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφύγουν νέα ένοπλη επίθεση της οργάνωσης ύστερα από τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 29 Δεκεμβρίου και εν όψει της δίκης 13 μελών της οργάνωσης που αρχίζει τη Δευτέρα το πρωί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.