Πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες θα αναδείξουν στο πόρισμά τους τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, όπως δείχνουν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής, αλλά και οι πυρετώδεις συσκέψεις των κομμάτων. Εως ότου κατατεθεί το πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής, θα υπάρξουν ποικίλες πολιτικές αναταράξεις από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο πολιτικούς, οι οποίοι πιέζουν σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να μην μπουν στο κάδρο των υπευθύνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί και το θέμα της παραγραφής, σε αντίθεση με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, που ετέθη μόνο στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν υποχωρούμε, όλα στο φως για όποιον υπάρξουν στοιχεία» διαμηνύει ο Πρωθυπουργός σε όσους συζητούν μαζί του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε και η τελευταία σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη (με τη συμμετοχή και των κκ. Β. Εξαρχου και Ν. Αθανασάκη, καθώς και βουλευτών-μελών της Εξεταστικής), επιμένει ότι ακόμη και για τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, για τους οποίους τυχόν εντοπιστούν στοιχεία, δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση, αρκεί να θεμελιώνονται οι ενδείξεις ενοχής τους με στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Παράλληλα η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην κλήση των πρώτων κατηγορουμένων για το σκάνδαλο, οι οποίοι είναι πρώην στελέχη του ΟΤΕ και εμφανίστηκαν στο άνοιγμα των πρόσφατων λογαριασμών του Χρήστου Καραβέλα στην Ελβετία ότι εισέπραξαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, όσο εκείνοι ήταν σε επιτροπές που αποφάσιζαν για τις συμβάσεις ΟΤΕ- Siemens ή ήταν μέλη του ΔΣ του Οργανισμού. Μυστήριο αποτελεί λογαριασμός στο Λουξεμβούργο, ο οποίος φαίνεται να οδηγεί όχι μόνο σε πρώην στέλεχος του ΟΤΕ (τα χρήματα ξεκινάνε πάλι από λογαριασμό του Καραβέλα), αλλά και σε πρώην πολιτικό στέλεχος!

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός κ. Χρ. Βερελής με επιστολή του στην Εξεταστική επιχειρεί να παρέμβει στη διαμόρφωση του πορίσματος, επιμένοντας ότι εκείνος αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων με τη Siemens σε όλους τους τομείς τους οποίους επόπτευε ως υπουργός. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη από πλευράς του ότι «για το C4Ι αρνήθηκε τις προτάσεις του τότε αμερικανού πρεσβευτή και του Μιχ. Χριστοφοράκου να ενταχθεί και ο ΟΣΕ στο σύστημα». Οπως σημειώνει στην επιστολή του, «τον Απρίλιο του 2004, αμέσως μετά τις εκλογές και επί ΝΔ, έγινε η ένταξη και μεταφέρθηκαν τα σχετικά κονδύλια από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Για πιέσεις από πρεσβευτές και άλλων χωρών στη χώρα μας για την υλοποίηση του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πάντως κάνει λόγο και άλλος πρώην υπουργός επί ΝΔ, καταθέτοντας στην Επιτροπή, αλλά την ώρα που ανέπτυσσε τις εμπειρίες του ζήτησε να βγουν από την αίθουσα οι γραμματείς για να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα.

ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ θα θεωρηθεί το κεφάλαιο του πορίσματος της Επιτροπής στο οποίο θα καταγράφεται με τρόπο ρητό ότι εισέρρευσε «μαύρο» πολιτικό χρήμα ως χορηγία όχι μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα,αλλά σύμφωνα με καταθέσεις,όπως πρόσφατα είπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης,και σε μικρότερα κόμματα.Σε αυτό φαίνεται ότι συμφωνεί και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή κ.Κ.Τζαβάρας,ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν μπορούμε να το αποσιωπήσουμε,αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα,για να βρεθούν και τα φυσικά πρόσωπα»! Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο θα αναφέρεται η ομολογημένη περίπτωση Τσουκάτου,καθώς και η απόφαση της γερμανικής Εισαγγελίας,η οποία στο τελικό της κείμενο κατέγραψε ότι χρήματα από τα ταμεία της Siemens μπήκαν και στα δύο μεγάλα κόμματα.

ΧΩΡΙΣΤΟ κεφάλαιο του πορίσματος θα αναλύει και την ολιγωρία της ελληνικής Δικαιοσύνης.Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής τη υπόθεσης,Πρόδρομος Μαυρίδης,κατηγορούμενος για τον ΟΤΕ,εκλήθη στις 2 Δεκεμβρίου να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση των Ρatriot,παρ΄ ότι ήταν το πρόσωπο που επικαλέστηκε ο πρώην ταμίας Ράινχαρτ Σίκατσεκ για να πει το 2008, ενώπιον ελλήνων δικαστών,ότι «χάθηκε» βαλίτσα με μίζα 10 εκατ.ευρώ!

Φυσικά ο Μαυρίδης αρνήθηκε ότι είχε πει κάτι τέτοιο,με αποτέλεσμα την αποδόμηση και αυτού του στοιχείου του κατηγορητηρίου!

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕτης σύνταξης του πορίσματος,στην Εξεταστική έφθασαν άλλα 50.000 έγγραφα από τον σκληρό δίσκο της εταιρείας στην Ελλάδα.Υπάρχουν καταβολές σε παιδιά δικαστή, αλλά και πλήθος φωτογραφίες που καταγράφουν σχέσεις με πολιτικούς,έγγραφα τα οποία δεν αποτελούν στοιχείο για απόδοση ποινικών ευθυνών,όπως έλεγε αρμόδιος δικαστικός λειτουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,AP Photo/Joseph Nair