Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη των 80 ημερών, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί τον προσεχή Φεβρουάριο η τέταρτη μεγάλη δόση του δανείου των 15 δισ. ευρώ και μαζί η πορεία της χώρας. Ολα θα κριθούν από το τρόπο που θα διαχειρισθεί η κυβέρνηση το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που συμφώνησε να προωθηθούν τάχιστα πριν από λίγες ημέρες με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαικής Ενωσης, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της κρίσιμης αυτής περιόδου, θα εποπτεύσει την πρόοδο των ενεργειών και θα είναι ο συντονιστής της προσπάθεας, όπως διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί επισήμως και ανεπισήμως η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στις ΔΕΚΟ και ιδιαιτέρως στους συγκοινωνιακούς φορείς η εξυγίανση των οποίων θα επιχειρηθεί με ταχύτητα μεγάλη στο προσεχές διάστημα και θα κατατείνει στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων τους.

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές η μείωση των επιδομάτων θα είναι μεγάλη, θα οδηγεί ευθέως σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις επιχορηγούμενες από τον κρατικό προυπολογισμό ΔΕΚΟ και θα προβλέπει επίσης απολύσεις συμβασιούχων και άλλες πράξεις ικανές όντως να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις δαπάνες τους. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι στη ζώνη των ΔΕΚΟ και ειδικότερα στις αστικές συγκοινωνίες, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στον ΟΣΕ θα δοθεί η μάχη αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η οποία ξέρει πως αν δεν έχει την έγκριση της δόσης του Μαρτίου τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ και βεβαίως θα θέσουν εμπόδια ακόμη και στην επιμήκυνση του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία παρά τα αντιθέτως προβαλλόμενα δεν έχει κλείσει, αλλά αντιθέτως έχει πολύ δρόμο μπροστά της, επιδέξιους χειρισμούς και κανένα εμπόδιο.

Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης θεωρεί ότι η επιμήκυνση του μεγάλου δανείου της τρόικας ισοδυναμεί σε τούτη τη συγκυρία με μέγιστο εθνικό στόχο και σημειώνει ότι θα μας προστατεύει από κακοτοπιές που πιθανόν να εμφανισθούν στο προσεχές διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ακραίο σενάριο της «τέλειας καταιγίδας», το οποίο, όπως εξελίσσεται η κατάσταση και φανερώνει η έντονη πίεση των αγορών στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί. Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο της «τέλειας καταιγίδας» στους επόμενους μήνες μπορεί να τεθεί διαδοχικά ζήτημα για την Πορτογαλία και μετά για την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και γιατί όχι ακόμη και για τη Γαλλία. Στην περίπτωση αυτή, κατά τον κ.Ταμβακάκη τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ για την ευρωζώνη και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Πράγμα που κατά την άποψή του επιβάλλει την προώθηση το ταχύτερο των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την οποία όπως είπαμε αναγνωρίζει ως εθνική υπόθεση πρώτου μεγέθους στην παρούσα συγκυρία.